Política

Les assemblees regionals europees fan oficial el català

Benach aconsegueix que la llengua catalana es pugui fer servir a la CALRE

Aprovat amb 13 vots de diferència

La Conferència d'Assemblees Legislatives Regionals Europees (CALRE) va equiparar ahir el català a la resta de llengües de la Unió Europea durant els plens d'aquest organisme, que agrupa més de setanta presidents de parlaments de regions de la UE. A l'assemblea reunida a Trento, el president del Parlament, Ernest Benach, va defensar una esmena a l'article del reglament de la CALRE sobre l'ús de les llengües introduint-hi que “les llengües utilitzades durant les conferències de la CALRE són les que demanin les regions presents”.

La proposta de Benach, que fa desaparèixer diferències importants entre les llengües, va ser consensuada amb els presidents dels parlaments de les regions de Flandes, de la comunitat francesa de Bèlgica i de Trentino, i finalment va ser aprovada per 23 vots a favor, 10 en contra i tres abstencions.

A partir del 2011, a les reunions del ple de la CALRE i en igualtat de condicions es podran fer servir totes les llengües que siguin oficials als respectius territoris. Són oficials l'espanyol, l'italià, l'alemany, el francès, el portuguès, l'holandès i el suec. L'any que ve s'hi sumarà el català. El nou reglament sobre l'ús de les llengües manté que tots els documents oficials de la CALRE –on són representats tots els parlaments autònoms de l'Estat espanyol– seran traduïts a totes les llengües de les regions membres.

“Diversitat lingüística”

Benach va felicitar-se per l'acord de l'assemblea i va afirmar que amb aquesta decisió la CALRE continua apostant “per la diversitat cultural i lingüística”. “Per Catalunya, la defensa de les llengües que no tenen estat és un element bàsic i essencial”, va reflexionar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.