MARTIN WHITELAW
PIONER DEL P&P A CATALUNYA
“El ‹pitch-and-putt› català és un fill meu”
Hi ha més federats a Catalunya que al país creador
En aquest esport no hi ha problemes
V
Ha estat tota una sorpresa. No m'imaginava que en tan pocs anys tindríem molts més jugadors que a la meca, Irlanda. Allà hi ha més camps, però menys jugadors.
Com va sorgir la idea de fer el camp de Solius?
El meu pare tenia un camp de pitch-and-putt a Irlanda. I quan venia aquí a fer turisme, no podia jugar mai a golf. Era massa car i elitista. Quan vaig trobar una finca a Santa Cristina, vaig decidir fer-hi, l'any 1988, el camp. I vaig tardar dos anys, ja que no tenia massa pressupost. L'1 de gener del 1990 vaig trobar-me gent al camp jugant, quan encara l'havia d'acabar. I es va inaugurar.
Està content o trist, pel fet que el pitch-and-putt català estigui per sobre de l'irlandès?
No tinc pas el cor partit. Fa més temps que sóc a Catalunya que no pas a Irlanda. El pitch-and-putt català és un fill meu. Per tant, estic amb els catalans.
Catalunya és reconeguda internacionalment en aquest esport. Tenen problemes amb Espanya?
No tenim cap problema amb Espanya, ja que la Constitució ens empara. Hi ha una Federació Catalana de Pitch-and-putt, i actualment és una potència. A més, crec que és un esport per a països petits, no pas grossos.
Quin futur hi veu?
Jo crec que encara té potencial per créixer. Especialment amb els col·lectius de la gent gran i les dones. Encara poden tenir uns quants camps més. Però la meva preocupació és a Girona, amb 10 camps i alguns projectes. L'accés al camp és fonamental.
És compatible amb el golf?
Són compatibles. El pitch and putt és un descendent del golf. A més, cal recordar que l'origen del golf és en camps petits i pocs pals. I ara, cada any, els camps són més llargs. El gran èxit del pitch-and-putt és que el temps és curt, es pot jugar en dues hores.