Cemex tanca «definitivament» el forn de la fàbrica de Vilanova on fins ara es feia el ciment blanc

Es mantindrà actiu el molí de clínquer per donar sortida al fabricat darrerament

La cimentera Cemex va aturar dimarts l'activitat productiva a Vilanova i la Geltrú. La parada del forn és definitiva, segons l'empresa, però de moment es mantindrà actiu el molí de clínquer per preparar per a la comercialització el ciment que es va fabricar fins fa dos dies a les mateixes instal·lacions. La planta, situada al polígon Masia Barreres, acabarà de fer les tasques de mòlta (durant el mes de maig) i després es dedicarà en exclusiva a la distribució i expedició del ciment de la companyia. És previst que aquesta feina sigui executada per cinc operaris i un comercial, així que la resta de la plantilla ja ha negociat amb la direcció de la planta la seva recol·locació en altres plantes de la multinacional mexicana i el cobrament d'incentius econòmics per deixar la feina o prejubilar-se.

La fàbrica de Cemex tenia una capacitat de producció de 83.000 tones de clínquer blanc i donava feina a una cinquantena de treballadors. La multinacional cimentera va prendre la decisió de tancar el forn de Vilanova al mes de gener al·legant «la difícil situació econòmica general, que s'ha traduït en una forta caiguda del mercat del ciment, així com les importants inversions que havia de dur a terme per continuar operant sota les condicions mediambientals que s'han imposat a la fàbrica». I és que la planta havia d'invertir en la millora de les instal·lacions, per adequar-se als requisits mediambientals, i havia de fer front a les despeses d'urbanització del polígon industrial on està situada.

Cemex assegura que ha intentat poder continuar l'activitat, però «la incerta evolució de l'economia» els ha empès a prendre aquesta decisió.

Un segle de la «Griffi»

La planta de Vilanova i la Geltrú es va inaugurar l'any 1926 i en aquest temps ha passat per diverses mans, des de Griffi fins a Valenciana de Cementos i Cemex. Amb prop d'un segle d'història a l'esquena, la fàbrica ha estat coneguda popularment com la «Griffi», ja que sempre ha treballat amb aquesta marca comercial de ciment blanc. Situada al polígon industrial Masia Barreres, la fàbrica ha conviscut amb dificultats amb la població més veïna, el barri del Tacó, que ha denunciat reiteradament que els índexs de contaminació de la zona superaven els límits legals. La Generalitat va concedir a la fàbrica la llicència ambiental fa un any i mig, una autorització que l'obligava a complir una sèrie d'actuacions que tenien com a objectiu reduir les emissions de pols a l'exterior.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.