l'entrevista
“Als EUA internet ja és la primera font d'informació”
Com tants altres portals de notícies, 3cat24.cat és informació a un sol clic?
Sí. L'objectiu és servir amb la mateixa eficàcia i professionalitat del 3/24 i Catalunya Informació. Som la tercera pota informativa i l'objectiu és oferir la mateixa actualització de notícies que fan ells.
Amb informació local i global.
Cert. Tenim seguidors a tot arreu del món, tot i que la majoria de les visites són des de Catalunya.
Té por de la saturació informativa?
L'internauta cada vegada sap triar millor i a la barra de preferits de l'ordinador hi té allò que li interessa. El periodisme digital ha evolucionat molt i això fa que els usuaris busqui en nosaltres el mateix que busca en un quiosc o una televisió.
Quin perfil té el seu usuari?
Seria el d'una persona d'entre 30 i 45 anys, una mica més masculina que femenina, molt interessada en la informació de proximitat i catalana, o sigui la informació de país, els esports i el temps.
M'agrada el concepte “de país”.
La política en general no té un gran seguiment, però quan hi ha temes que afecten el país o la llengua, aquests són els que tenen una gran audiència.
Des que hem començat l'entrevista, quantes notícies creu que poden haver canviat a la capçalera del 3cat24.cat?
Ara a primera hora del matí, que és quan es produeix més moviment, segurament la capçalera de les 9 no s'assembla gens a la que oferíem a les 7.
Cada vegada més informats, connectats.
Internet va sorgir com un bolet més a la perifèria dels mitjans. I ara, cada vegada, aquest bolet s'està acostant al centre i s'està convertint en el centre de gravetat de tota la informació perquè són la resta de mitjans –els diaris, la televisió i la ràdio– que convergeixen en el centre.
I tot aquest procés informatiu, més enllà del sector públic, com es rendibilitza?
És un procés de selecció natural que ens hi porta. Jo imagino les redaccions d'aquí a cinc anys, veig una gran sala, en la qual els periodistes no estarem separats sinó integrats, seran multimèdia, tot i que no crec en el professional orquestra sinó que els periodistes podrem combinar el diari, la ràdio, la televisió i internet.
Amb un usuari cada cop més actiu?
Crec molt en el periodisme ciutadà, però penso que hauria d'empeltar-se una mica del rigor del professional del periodisme. Per tant, caldria millorar-ho.
I què busca l'internauta?
Sens dubte, informació nova. Tot el valor afegit nou que podem aportar a l'instant.
Cada vegada apareixen més mitjans alternatius als EUA d'èxit i rigor?
Seria el cas de portals com Propublica, que ja és una referència en la informació d'investigació. És la demostració que als Estats Units internet ja és la primera font d'informació mentre veus que el format paper va de baixa.
Relleus generacionals que sembla que no tenen límits.
I és apassionant. En pocs mesos, pots trobar a internet grans canvis de manera vertiginosa. Fa la sensació que tot està per descobrir, inventar, sembla que no hi ha límits a la imaginació humana.
Canvis i més canvis, ja imparables.
Mira! Fa deu anys un periodista d'internet era etiquetat com un freaky, fa cinc anys era vist com de segona categoria i, ara, comença a ser valorat com un referent. Cada vegada més la gent canvia d'opinió i ven el nostre món, tot i que internet no farà un boom definitiu en el nostre país fins que integrem l'entusiasme de les noves generacions amb la professionalitat de les velles generacions. Aquesta barreja és la que ens farà forts.
Enllaços relacionats
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 22-10-2010, Pàgina 19
- El Punt. Barcelona 22-10-2010, Pàgina 19
- El Punt. Camp de Tarragona 22-10-2010, Pàgina 19
- El Punt. Comarques Gironines 22-10-2010, Pàgina 23
- El Punt. Penedès 22-10-2010, Pàgina 19
- El Punt. Maresme 22-10-2010, Pàgina 19
- El Punt. Vallès Occidental 22-10-2010, Pàgina 19