Canvi climàtic, causes i efectes
L'ESTORA
L'investigador Millàn M. Millàn ha dedicat gran part de la seua vida professional a estudiar l'evolució climàtica, així, als darrers anys, com a Director del Centre d'Estudis Ambientals de la Mediterrània, centre europeu amb seu a València, ha desenvolupat una activitat investigadora per tal de donar resposta als canvis que estan afectat al nostre marc més immediat, aportant les seus conclusions a diverses instàncies internacionals.
Doncs bé, fa unes setmanes tinguí l'ocasió d'escoltar al Sr. Millàn, arran de la visita que ens féu a la seu del CVC, i la veritat és que la seua documentada exposició ens va confirmar algunes intuïcions i evidencies. EL fet de la sequera, les pluges torrencials, tenen com a contrapartida, inundacions al regne Unit i al centre d'Europa, amb una clara explicació constatada ja científicament i que la comunitat internacional te ja al seu abast.
Segons les investigacions de les darreres dècades, s' ha constatat la pèrdua de pluja a les zones costaneres mediterrànies, això té una explicació, puix, la formació de les precipitacions requereix que la massa d'aire que entre amb la brisa combinada adquirisca el vapor d'aigua necessari per compensar el seu calfament, que es deu produir durant el seu recorregut sobre el sòl, i així, mantenir el nivell de formació del núvol, i la generació de la pluja el més baix possible.
El cas és que els canvis de l'ús del sòl, amb la seua excessiva urbanització, eliminant arbres entre altres coses, ha incidit negativament sobre el procés descrit, provocant l'absència de precipitacions durant l'estiu. Les relacions climàtiques continentals fan que gran que el fenomen descrit a la conca mediterrània, provoca tant les pluges torrencials de la tardor, i, a la vegada, les pertorbacions torrencials es traslladen a altres regions, del nord i centre del continent. Així aleshores, nosaltres tenim sequera i, en altres zones, al Regne Unit i al centre europeu inundacions. Aquesta situació naix en gran mesura per l'ús incorrecte del nostre sòl costaner.
Com podeu comprovar, aquestes son interessants aportacions, ja que ens alerten a no seguir amb els errors d'urbanitzadors i responsables polítics. Cal aturar el creixement, cal reforestar, tot el contrari, d' allò que alguns nostàlgics del boom urbanístic encara enyoren.