Societat

La contra

Recordar les víctimes del mar

La societat civil badalonina es mobilitza per rescatar de l'oblit els onze pescadors locals que el 31 de gener del 1911, aviat farà cent anys, van morir en un tràgic naufragi

Queda poc més d'un mes perquè es commemori el centenari d'un dels fets més tràgics de la història de Badalona. El 31 de gener del 1911, durant una fatídica jornada de temporal, onze pescadors badalonins morien en un naufragi mentre feinejaven en aigües catalanes. A tota la costa del país, com a conseqüència de l'aiguat, van morir un centenar de persones, la majoria pescadors. Ara, quan s'està a punt d'arribar al centenari de la tragèdia, representants de la societat civil badalonina s'han començat a mobilitzar per impedir que l'efemèride passi desapercebuda. El primer pas ha estat constituir una comissió que ja fa setmanes que hi treballa i que la setmana passada va lliurar al registre de l'Ajuntament de Badalona una instància, acompanyada de tres-centes firmes, en què es proposa a l'alcalde, Jordi Serra (PSC), i al regidor de Cultura i Patrimoni, Mateu Chalmeta (ERC), que l'any vinent es commemori a la ciutat el centenari del tràgic naufragi. El document l'encapçalen Jaume Cañas, patró major de la Confraria de Pescadors de Badalona, i Montserrat Rectoret, besnéta d'un pescador ofegat.

La proposta te, a més, el suport de diverses entitats ciutadanes, com ara el Cor de Marina, les associacions de veïns del Centre i del Manresà, el taller d'escultura de Badalona, el Club Natació Badalona, Festa Nacional del Països Catalans, Reagrupament, l'AMPA de l'IES La Llauna i Òmnium Cultural. Fins al moment s'han recollit unes tres centes firmes de suport, però la campanya continua i els impulsors esperen ampliar aquesta xifra. Les adhesions es poden fer a l'associació de veïns del Centre i a la llibreria Saltamartí, al carrer Canonge Baranera.

Els signants pretenen impulsar diverses iniciatives per commemorar els cent anys de la mort dels onze pescadors, entre les quals destaca el contacte amb altres ciutats per realitzar actes de manera coordinada i, a nivell local, sobresurt la voluntat d'erigir un monument als pescadors ofegats el 2011, que podria estar emplaçat al port de la ciutat. El taller d'escultura BDN s'ha ofert a dur a terme l'encàrrec. De moment, no s'ha produït cap contacte oficial amb l'Ajuntament per tractar la proposta, però la comissió ciutadana que la lidera sol·licitarà aviat una trobada amb l'alcalde i el regidor de Cultura per exposar-los les seves idees per retre homenatge a aquelles onze víctimes del mar. I és que els fets del 31 de gener del 1911 van ser la desgràcia marítima més gran recordada a Badalona. Els pescadors ofegats en el naufragi del 1911 van ser: Joan Grau Canals, Francesc Vidal Giralt, Pasqual i Joan Blanch Barbosa, Joaquim Camps Vidal, Salvador Fonollà Giralt, Pere Grau Vidal, Andreu Grau Olivé, Francesc Teixidó Teixidó, Gaspar Teixidó Ventura i Bonaventura Jané Mayolas.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.