cultura

Maridar l'art i el menjar

El Museu d'Art i el Fòrum Gastronòmic de Girona proposen un recorregut artístic i culinari a través d'una selecció d'obres interpretades per cuiners gironins

Des de temps immemorials, la gastronomia i l'art han mantingut vincles estrets. Ara, quan més que mai a la primera també se la considera un art –menor, però art–, el Museu d'Art i el Fòrum Gastronòmic de Girona han establert un maridatge absolut entre aquests dos sectors de la creació que tanta vinculació tenen a les comarques gironines. El resultat és Art i gastronomia, una proposta artística que fusiona el menjar i l'art a través d'una exposició tot aprofitant el ressò d'una de les cites més importants del sector al nostre país com és el Fòrum Gastronòmic.

Distribuït en dos espais, el primer vessant de l'exposició es plasma en la redescoberta de deu peces seleccionades del fons del museu d'artistes tan reconeguts com ara Jaume Pons Martí, Joaquim Vayreda i Modest Cuixart; i l'altra meitat, obres recuperades dels magatzems especialment per a l'ocasió. Les obres exposades a les sales del museu estan acompanyades d'uns textos elaborats per cuiners del col·lectiu gastronòmic Bons Fogons, cadascun dels quals explica el que li suggereix el quadre. Els cuiners participants són Josep Sabrià, Xesco Mas, Toni Vallory, Jaume Vila, Pere Vilalta, Pere Malagelada, Jordi Ribas, Jimena Apellániz, Pere Massana i Joan Roca.

A més d'aquest peculiar recorregut, que va ser inaugurat ahir i es podrà veure al Md'A fins al 28 de febrer, aquesta experiència artística i culinària es complementarà amb una exposició fotogràfica realitzada per Rafel Bosch en una estructura triangular. La mostra es podrà veure al vestíbul de l'Auditori coincidint amb el Fòrum, que tindrà lloc del 20 al 23 de febrer.

Potenciar iniciatives

Durant la presentació oficial de la mostra, tant el director del Museu d'Art de Girona, Josep Maria Trullén, com Jaume von Arend, codirector del Fòrum Gastronòmic, es van mostrar entusiasmats amb la consecució de la proposta i van confiar a tornar a col·laborar plegats en properes edicions. Jaume von Arend va recordar que un dels propòsits del Fòrum des de la seva creació no només ha estat centrar-se en activitats culinàries, sinó també potenciar, aglutinar i incentivar altres iniciatives paral·leles que ajudin a vincular el territori amb aquesta cita. “La gastronomia gironina ha assolit un nivell econòmic molt gran, que atrau cada cop més un turisme de qualitat, d'alt nivell adquisitiu i cultural, i això cal potenciar-ho”, va dir. I va afegir: “Qui sap si algun dia el Fòrum aconsegueix ser un punt de trobada tan massiu com Girona temps de flors. Propostes artístiques com aquesta són un granet de sorra més per aconseguir-ho”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.