Economia

enoturisme al penedès

Mas Tinell construirà un hotel de cinc estrelles a Vilafranca

L'operació obliga la marca a fer una reorientació del negoci per adequar-se a les necessitats actuals i al potencial del sector a la zona

Serà un edifici singular lligat a l'entorn, on la ceràmica serà l'element decoratiu

El nou edifici posa l'arquitectura en la línia de l'entorn de vinyes

El propietari de les prestigioses caves Mas Tinell, conegut com l'empresari que volia construir l'hotel del Palau de la Música, Manuel Valderrama, ha començat ja el moviment de terres per a la construcció d'un centre de turisme enològic a Vilafranca del Penedès. Valderrama assegura que fa sis anys que treballa en el projecte amb la intenció de reorientar el negoci i donar un valor afegit a les caves i agraeix la col·laboració que ha tingut de les administracions per poder fer realitat aquest projecte. La base del nou centre de turisme serà un hotel de cinc estrelles que tindrà onze habitacions de 35 m², una suite de 70 m², una sala de convencions amb capacitat per a 160 persones, sala de tast, un celler amb capacitat per a unes 250 bótes (per a l'envelliment dels vins negres) i una botiga. Aquests serveis estaran integrats a l'actual celler de l'empresa, mitjançant un edifici que els arquitectes Josep Juanpere i Lluís Escamís (GCA) han dissenyat buscant la connexió amb l'entorn i la recuperació de materials i tècniques constructives de l'antiga arquitectura industrial característica del Penedès i del sector vitivinícola, com la ceràmica vidriada. Des de fora, el nou centre de turisme enològic imita un grup d'ampolles de cava que descansen sobre la vinya. I les finestres de les habitacions estaran cobertes d'una gelosia de ceràmica que permetrà filtrar la llum imitant el sol que es filtra a través dels pàmpols del cep. Malgrat tot, tant els arquitectes com el propietari de l'empresa van insistir ahir, en la presentació del projecte, que es tracta d'un edifici modern i pràctic. Escamís el va definir com “un edifici sensitiu”, ja que el seu objectiu ha estat posar l'arquitectura en la línia de l'entorn: les vinyes i la muntanya de Sant Pau. Precisament, l'Ajuntament de Vilafranca vol promoure aquesta zona com un dels punts des dels quals incentivar les activitats relacionades amb la vinya. Per poder tirar endavant el projecte l'Ajuntament es va avenir a redactar un pla especial dins del pla d'ordenació urbana de la ciutat.

El projecte suposarà una inversió aproximada de quatre milions d'euros, una operació arriscada en l'actual situació, però Valderrama confia que l'enoturisme tindrà força per fer rendible el projecte. La gestió del nou centre d'enoturisme generarà la creació de deu llocs de treball fixos. La intenció del propietari és que el nou hotel entri en funcionament el 2012. La setmana passada ja es va iniciar el moviment de terres a la zona i a partir d'ara començaran les obres de construcció del nou i emblemàtic edifici.

Les claus

Enoturisme Penedès obre les portes als creueristes

cati morell

El club Enoturisme-Penedès, amb el qual treballa el Consorci de Promoció Turística de l'Alt Penedès, ha tancat un acord amb la Diputació de Barcelona per presentar les propostes que les empreses del Penedès fan per als turistes de creuers interessats a conèixer el món del vi.

El turisme de creuers és un tipus de turisme que, lluny de minvar, augmenta i, segons el Consorci de Turisme de l'Alt Penedès, la previsió és que durant el 2011 a Barcelona es puguin arribar a comptabilitzar 2,5 milions de creueristes, persones d'un nivell socioeconòmic alt i mitjà, que necessiten propostes específiques per complementar els seus viatges.

Les propostes dels membres del club Enoturisme-Penedès han estat desenvolupades tenint en compte les diferents necessitats. Hi ha propostes per a aquells turistes que comencen o acaben el seu creuer a Barcelona, i que completen les seves vacances, passant uns dies abans o després del creuer a Catalunya i, en segon lloc, per als que fan una escala al port de Barcelona, que necessiten propostes de més curta durada.

Segons Núria Sala, directora del Consorci, aquest pas pot representar un salt tant qualitatiu com quantitatiu per a l'enoturisme al Penedès.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.