El Cruïlla de Cultures porta a Mataró The Wailers, Taj Mahal i Los Chichos

El festival acosta músiques d'arreu i per primer cop inclou salsa i un espectacle per als més petits

«No és possible programar de tot cada any. Ara hem deixat de banda els grups balcànics per apostar per la salsa i el blues. Descansem de la música brasilera per portar-ne de sud-africana.» El director del Cruïlla de Cultures, Jordi Herreruela, justificava ahir la dificultat a l'hora de fer la tria de la programació, que aquest any arriba a la cinquena edició. La filosofia d'acostar músiques d'arreu i potenciar així la diversitat cultural es manté. Seran a Mataró dos grans músics, com són el sud-africà Hugh Masekela, amb la seva personal aproximació al jazz, i el nord-americà Taj Mahal, un dels destacats del blues. Un altre dels concerts de gran format que s'han programat són la banda de Bob Marley, The Wailers, que arriben a Mataró en la gira mundial que estan fent. Tornarà al festival la veu de l'uruguaià Jaime Roos, que fa un parell d'anys fa fer aixecar cantant el públic que omplia el Teatre Monumental. Els grups catalans tampoc no faltaran a la cita. Roger Mas ho farà a continuació de Taj Mahal, i com va avançar ahir Herreruela, «aquest marcià de la música prepara alguna cosa especial». També hi actuaran Joan Miquel Oliver i Manel, bons exemples de com es renova la música catalana. Per primera vegada el festival aposta per un grup de salsa com és La Latina. L'altra novetat és que els més petits podran participar del festival per veure l'espectacle Fem sonar les musiquetes, basat en el disc que diferents grups catalans han versionat de cançons populars, donant suport a les escoles Bressola de la Catalunya del Nord. El director del festival va explicar que s'està treballant perquè baixin alumnes de la Bressola a veure l'espectacle. El plat final del Cruïlla de Cultures serà per als amants de la rumba. Així es podrà recuperar la música dels Chichos, que ja van actuar amb èxit a la sala Clap. També tocaran Los Delinqüentes i els Ai, Ai, Ai.

El director del festival va explicar ahir que confien mantenir el nombre d'assistents en 35.000 persones, que són les que hi va haver l'edició passada i de les quals unes 20.000 van assistir a actes de pagament. El festival té un pressupost en aquesta edició de 700.000 euros, dels quals un 20% l'aporten la Generalitat i l'Ajuntament i uns 100.000 provenen de patrocinadors. Entre els aspectes socials del festival, ahir van destacar que Amnistia Internacional participarà en aquesta edició i que les parelles que formen part del Voluntariat per la Llengua podran gaudir de descomptes en els concerts en català.

Gran escenari a l'Iveco

Les màquines treballaven ahir i ho faran a contrarellotge fins al 10 de juliol per tenir a punt l'escenari on s'han de fer els concerts de gran format del festival. S'ha batejat com l'espai L'Arquera. El regidor de Cultura, Sergi Penedès, reconeixia ahir que el temps és just, però va explicar que s'han hagut de fer gestions amb els propietaris de la finca per poder disposar de l'espai fins que no s'hi facin pisos, tal com està projectat. Penedès s'ha hagut de reunir també amb alguns veïns propers per explicar-los la nova ocupació que tindrà el recinte durant uns dies. «Tindran soroll, i a ningú li agrada, però ja saben que seran cinc nits i que només dos concerts acabaran una mica tard», explicava ahir Penedès. L'escenari també es col·locarà en direcció a Vilassar de Mar per mirar de reduir les molèsties. El festival canvia de lloc després de les repetides queixes dels veïns del parc Central pel soroll dels concerts. El director del festival i el regidor van coincidir que s'ha pogut trobar una solució a l'emplaçament dels concerts. També es faran actes al Teatre Monumental i a la sala Clap, a més dels concerts programats a La Sal, que són gratuïts, i el que es farà a la sala Privat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.