Tanca l'històric bar Versalles

Les dificultats econòmiques ofeguen l'establiment de Sant Andreu, fundat el 1928 i que era un referent de la vida social i cultural del barri

El bar Versalles, de 81 anys d'història, punt de trobada obligat, que va inspirar el bar del Peris de la coneguda sèrie de TV3 El cor de la ciutat, que ha estat l'epicentre de múltiples iniciatives socials i culturals a Sant Andreu, ha tancat. Les dificultats econòmiques han ofegat els seus propietaris, que no han tingut més remei que abaixar la persiana. Abans- d'ahir a la nit la notícia va córrer com la pólvora pel barri, i ahir es certificaven els mals presagis: era el primer dia del tancament del local. Els propietaris actuals, Montserrat Bosqueta i Eduard Colomé, van preferir ahir no fer declaracions a aquest diari. Tampoc no va voler parlar Pere Heredero, l'antic propietari, fill dels fundadors del mític bar i que el va traspassar el 2004 al que aleshores era un dels seus cambrers, Eduard Colomé.

El tancament del Versalles ha caigut com una galleda d'aigua freda a Sant Andreu, precisament pel caràcter singular i el fort arrelament del bar en tot el que passava al barri. «Quan m'ho van dir no m'ho creia, pensava que em feien una broma», explicava Xavier Basiana, fotògraf i gestor de la Nau Ivanow, equipament cultural de la Sagrera. Precisament Basiana recordava que el llibre d'història Sant Andreu, més que un poble, editat fa uns anys, es va gestar a partir de «moltes tardes al Versalles».

Pau Vinyes, historiador i autor del volum Pere Heredero, una vida versallesca, dedicat al que va ser durant dècades el carismàtic propietari del bar, resumeix així el sentiment generalitzat que ahir es vivia al barri: «Estem una mica de dol, sense aquest punt de referència Sant Andreu queda coix, és com si haguéssim perdut un amic de tota la vida.» Al Versalles van néixer iniciatives de tota mena. «Mitja vida andreuenca» ha passat pel bar, recorda Vinyes: des de les reunions antifranquistes, la commemoració del centenari de l'annexió de Sant Andreu i els caps d'any fins a projectes més recents. És el cas, per exemple, del llibre de fotografies, que sortirà a la tardor, Sant Andreu del Palomar-la Sagrera: com era i com és, que «va ser parit allà», remarca Vinyes.

Al bressol del Versalles

La Confraria Barretinaire, una entitat de Sant Andreu dedicada a la promoció de la barretina, es va fundar fa uns set anys al Versalles, «tota una institució». «Ens acostumàvem a trobar un cop per setmana al Versalles», indicava Josep Bada, vicepresident de l'associació, que reconeix que la notícia no els venia del tot de nou: «Sabíem que passaven un mal moment».

«Perdem un lloc on tots tenim molts records, hi hem fet moltes xerrades i reunions», subratllava Genís Pascual, president de l'associació de veïns de Sant Andreu. Ell, com molts dels testimonis recollits, expressa el seu suport als actuals propietaris de l'establiment: «Em sap molt de greu per l'Edu i la Montse, espero que almenys pugui seguir sent un bar.»

El Versalles el funda l'any 1928 Eduard Heredero, que aleshores el bateja com Petit Versailles. Situat al número 255 del carrer Gran de Sant Andreu, el continua el fill, Pere Heredero, fins al 2004. El bar creua així gran part dels canvis i vicissituds del segle XX. Els nous propietaris impulsen una profunda i ambiciosa remodelació del local, que permet recuperar els elements originals de la fesomia que tenia el 1928, i el reobren amb la nova imatge l'abril del 2007. A finals del 2007 s'inaugura l'espai del soterrani, condicionat com una cava de nit, on s'han programat actuacions musicals, presentacions de llibres i conferències, entre altres propostes.

«La gent que ho portava ara havia posat molta il·lusió en aquest projecte, era un lloc de trobada de gent molt diferent», referma Jaume Domènech, expresident de l'associació de veïns de Sant Andreu. Ara, el que passarà amb l'espai que ocupa el local és tota una incertesa. Per això Domènech expressa una esperança que és unànime a tot Sant Andreu: «Esperem que algú pugui agafar-lo i que segueixi sent un bar, amb l'esperit del Versalles, que no hi posin ni una sucursal bancària, ni un Zara ni un McDonald's.»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.