Política

MARA CASTILLO MALLÉN

DOCTORA EN HISTÒRIA I COORDINADORA DEL POSTGRAU EN HISTÒRIA D'EGIPTE FARAÒNIC A LA UDG

“La revolta d'Egipte no és el maig del 68 àrab”

“La por d'un procés d'islamització està fonamentat perquè ja fa temps que hi és”

“El seu número dos és un famós metge egipci dels Germans Musulmans”

“El 1996 al Caire no es veia cap dona tapada i ara gairebé no en veus cap que no hi vagi”

“Entre l'oposició per ara no hi ha cap líder preparat per dirigir el país”

Egiptòloga
Mara Castillo Mallén és doctora en història, especialitzada en història antiga, subespecialitzada en egiptologia per la Universitat Complutense de Madrid. Presidenta de l'Associació d'Investigació Universitària d'Egiptologia, coordina els cursos d'egiptologia de la Universitat de Girona a través de la Fundació de la UdG Innovació i Formació.
Contra el que es
creu a Occident, el fanatisme en el món islàmic mai ve per
les capes més baixes

La doctora Mara Castillo (València, 1958) mira amb preocupació el que està passant a Egipte per por que aquesta revolta desemboqui en un procés d'islamització.

La Unesco va fer una crida a protegir el patrimoni cultural d'Egipte. Creu fonamentada aquesta preocupació?

Sí, per dos motius. A Egipte de pillatge n'hi ha hagut sempre i en segon lloc, perquè sempre que hi ha un procés en el qual
hi ha una pèrdua d'autoritat aquestes persones són les que més se n'aprofiten.

Quin material ha resultat afectat en el primer atac al Museu?

El Museu del Caire segur que és un objectiu perquè al costat de la gent que s'està manifestant a favor de la llibertat, de la democràcia o del que sigui, hi ha aquells que ho aprofiten per apoderar-se de béns. En principi es va dir que s'havien destrossat part de les estatuetes del primer pis, de la zona dels diorames, que són representacions de la vida quotidiana. També es va dir que s'havien destrossat dues mòmies, tot i que ara s'ha desmentit. Em preocuparia que fos certa la notícia de la destrucció de dues mòmies i les dues de dones, en un lloc on hi ha una bona quantitat de mòmies de faraons i menys de reines.

Per què la preocuparia?

Perquè em dóna a entendre que dins dels elements que estaven només per robar i per pillatge n'hi havia d'altres amb altres idees. I un dels problemes fonamentals de l'islam és el seu menyspreu per qualsevol història prèvia a l'arribada a l'islam.

Tem que pugui passar el mateix que a l'Afganistan?

Sí. Quan una persona viatja a Egipte una de les coses que més li crida l'atenció, sobretot si va al Caire, és la gran quantitat de persones que els egipcis anomenen arabic people, ciutadans de Qatar, Oman... estiuegen al Caire però mai van al Museu perquè per ells tota cosa prèvia a l'islam la consideren una idolatria i, per tant, no s'ha d'atendre.

Són conscients de la importància del seu patrimoni?

No, en absolut. Vull deixar clar que això no és només una qüestió de l'islam. Em preocupa la fanatització de l'islam, entre altres coses perquè quan es fanatitza una religió es fanatitzen les altres. El cas d'Egipte és molt paradigmàtic, perquè cal valorar la seva història. El que passa és que hi ha cinc milions de Germans Musulmans i això és molta gent. I contra el que es creu a Occident, el fanatisme al món islàmic mai ve per les capes baixes, sinó per les altes. És un error pensar que si una persona s'envolta d'explosius és perquè és pobra. Si s'analitza la família, la majoria no ho són. Al-Qaida n'és un exemple. El seu cap visible és un multimilionari i el segon, la ment a l'obscuritat, és un metge egipci dels Germans Musulmans. Es diu que els Germans Musulmans no són Al-Qaida i en són els fundadors i orientadors ideològics.

Mira amb preocupació el que està passant a Egipte?

Sí, perquè hi ha una revolta però no sabem cap a on va. Els occidentals estan contents perquè creuen que és el maig del 68 àrab, però no ho és. Vaig començar a anar a Egipte de manera freqüent a partir del 1996 i veia molt poques dones tapades i ara no en veig cap sense tapar.

Veu fonamentat el temor per una islamització?

Sí, perquè hi ha hagut una creixent islamització i no ve d'ara.

Però els Germans Musulmans es mantenen en segon terme...

Sí, perquè sabien que si no
ho feien no tindrien el suport que podien rebre dels països
occidentals.

La revolta d'Egipte podria comparar-se amb la de l'Iran?

M'agradaria que no fos igual, però ara mateix dir què passarà és fer futuribles perquè no sabem cap a on tirarà. Espero que cap a la democràcia, però no ho sabem. Ho comparo amb Tunísia, on la revolta va començar de manera laica i fa dues setmanes va arribar un líder islamista que ara diu que és moderat però que fins fa quinze dies, quan era a l'exili, advocava perquè la xaria fos la llei que imperés a Tunísia. I em preocupa que a Egipte comencin a dir: “Mira que democràtics que som, que hem posat els Germans Musulmans”.

Diuen que a l'oposició li falta un líder?

Certament, no n'hi ha cap i aquest buit el poden ocupar els Germans Musulmans perquè ells sí que estan organitzats.

Hi hauria d'haver un protocol per protegir el patrimoni en situacions de conflicte?

Sí, el que passa és que hi ha una dicotomia molt clara. Nosaltres som historiadors i el patrimoni cultural és molt important per nosaltres, però els éssers humans també ho són. I quan em pregunten si s'ha de protegir el Museu del Caire, dic que sí, és clar que s'ha de protegir, però abans de tot cal protegir les dones i els nens del Caire.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.