Les cooperatives s'uneixen per gestionar la sansa
Les cooperatives oleícoles estan estudiant diferents alternatives per gestionar de forma conjunta la sansa, el subproducte format per les restes sòlides de l'oliva i que s'utilitza per a l'elaboració d'oli de pinyolada. La caiguda del preu de l'oli d'oliva fa que els productors tinguen més dificultats per desfer-se de la sansa. I és en aquest sentit que la Federació de Cooperatives Agrícoles de Catalunya estudia diverses alternatives tecnològiques, com ara la realització d'un projecte conjunt per a l'assecat de la sansa o la creació directa d'una planta d'oli de pinyolada, en què hi participarien les mateixes cooperatives. S'estima que la producció anual de sansa de les cooperatives d'oli de Catalunya és d'uns 100 milions de quilos.
La cooperativa Soldebre, la principal productora d'oli de les Terres de l'Ebre, no participa en aquesta iniciativa perquè ja gestiona la sansa directament a través de l'empresa Sansa de l'Ebre, amb què participen també l'empresa Orujosa de Tortosa i un altre molí d'oli particular. “Enguany hem fet un gran esforç per rebre la sansa de tots els productors que ens ho han demanat”, ha explicat Estrada, que ha assenyalat també que les instal·lacions de la planta de tractament de la sansa (situada a Vinallop) es van col·lapsar durant el Nadal. Així, Sansa de l'Ebre ha quadriplicat aquesta campanya la recepció del producte, amb un volum total de 60 milions de quilos de sansa. En canvi, l'any passat, com que la collita d'olives va ser escassa, l'empresa va aplicar un expedient de regulació d'ocupació (ERO) temporal entre la seua plantilla.