El comitè de Frape Behr pacta un ERO voluntari que afectarà 100 treballadors de Montblanc
Les negociacions van començar a partir de baixes incentivades i prejubilacions
Sense subterfugis. El president del comitè d'empresa, Josep Figueras, expressava clarament el procediment que s'obre a partir d'ara a la planta de l'empresa automobilística alemanya Frape Behr a Montblanc: «Entrem a negociar un ERO» al qual, però, només s'acolliran els treballadors que en siguin voluntaris. L'empresa ha acceptat entrar en aquest joc després de donar peu a dues setmanes de negociacions que van partir de la idea de pactar baixes incentivades i prejubilacions –tal com havia votat la majoria de la plantilla–. Així, com que tampoc mai s'havia rebutjat directament un ERO –que llavors es veu temporal–, les converses entre treballadors i direcció han derivat per l'opció d'acomiadar un centenar de persones que es mostrin receptives a aquesta alternativa. Figueras deia: «Entenem que hi haurà gent suficientment voluntària», és a dir, que es donaran prou baixes, però en cas que no n'hi hagués tantes com les previstes el comitè i l'empresa s'asseurien un altre cop a parlar. A més, que paral·lelament també es tractarà de les prejubilacions.
Aquesta decisió es va donar a conèixer ahir a la totalitat de la plantilla, que tindrà tot el dia d'avui i el dilluns dia 16 i el dimarts dia 17 de febrer per comunicar la seva renúncia voluntària a les oficines de recursos humans. Els treballadors que pleguin tindran dret a una indemnització de 45 dies reglamentaris, segons afegia Figueras. Cinquanta de les persones que optin per marxar haurien de ser de línia o especialistes, mentre que els cinquanta restants es calcula que haurien de ser d'estructura, com ara tècnics i persones amb algun càrrec. El comitè vol salvar, però, els treballadors de més de 53 anys.
Frape Behr revela a poc a poc les incògnites de la crisi de la seva planta a Montblanc, on treballen gairebé un miler de persones i que a més és el principal motor econòmic en l'àmbit industrial de la comarca de la Conca de Barberà. La multinacional alemanya ha registrat un descens de la producció de prop d'un 20% i ja fa mesos que es fan aturades puntuals.