Dolça disbauxa al Garraf
Un centenar de banderes de diferents entitats van participar en les Comparses, on es van llançar més de 120 tones de caramels
El carnaval va esclatar a la nit de mans de la provocació de la Rua de la Disbauxa
Sitges i Vilanova i la Geltrú competeixen pràcticament en tot –en projecció, en ressò mediàtic, en la paternitat del xató– i el carnaval no podia ser una excepció. Tots dos municipis presumeixen de tenir dos dels carnavals més originals i participatius de Catalunya, però amb això no n'hi ha prou i entre ells es disputen la primera marca. Impossible d'arribar a un acord, el que és clar és que són carnavals tan diferents com complementaris i que ahir van aconseguir atraure a la comarca milers de visitants.
A Vilanova i la Geltrú, el carnaval d'ahir va ser dolç i els seus protagonistes van ser les 8.000 parelles de comparsers –aproximadament, segons les primeres dades de l'organització–, el centenar de banderes i de xarangues i les més de120 tones de caramels llançades a l'aire. Les Comparses són l'acte més popular i participatiu dels que es fan a Vilanova i la Geltrú en nom del carnestoltes i també el més emblemàtic. Per actes tradicionals i únics com aquest, el carnaval de la ciutat ha estat nomenat per la Generalitat “festa patrimonial d'interès nacional”. Al ritme de la marxa d'El Turuta, les Comparses es van escampar per tots els carrers de la ciutat i van esclatar a la plaça de la Vila amb les tradicional guerres de caramels entre les societats participants. Des del balcó de l'ajuntament, polítics, fiscals, escriptors i actors van intentar endinsar-se en una festa arriscada per viure-la des de la plaça de la Vila durant les guerres, però que ahir va atreure Oriol Pujol, diputat al Parlament de Catalunya; Joan Amat, alcalde de Sant Sadurní d'Anoia; Esteve Pujol, alcalde de Camprodon; Jordi Portabella, portaveu d'ERC a l'Ajuntament Barcelona; Lluís Puig, director del Centre de Cultura Popular i Tradicional Catalana; Blanca Busquets, escriptora i periodista; Manuel Dueso, director de teatre, i Susana Romero, fiscal en cap de la ciutat, entre molts d'altres. El bon temps va afavorir la participació i l'assistència de públic i la festa va transcórrer sense incidents, segons els responsables de la Federació d'Associacions del Carnaval (FAC). El president de la FAC, Xavier Pol, es va mostrar molt satisfet amb el desenvolupament de la jornada i també amb la menor presència de begudes alcohòliques entre els comparsers.
I si al matí el carnaval que regnava al Garraf era el de Vilanova, al vespre va ser el de Sitges. Molta ploma, molta lluentor i moltes ganes de festa en una rua que va tenir molt més públic que en els darrers anys ja que avui és jornada festiva en diversos municipis. La festa grossa va començar a partir de les nou del vespre amb la sortida de la cinquantena de carrosses participants en la Rua de la Disbauxa. Unes 3.000 persones van acompanyar el rei i la reina del carnaval amb disfresses de diferents temàtiques, però amb un nexe comú, la provocació. I és que després de molts mesos d'assaigs i feina confeccionant les disfresses, les colles van sortir a totes, sota un ampli dispositiu policial per evitar incidents durant una festa tan massificada. L'estètica brasilera i la inspiració cinematogràfica (des del clàssic de King Kong fins a la recent Alícia al país de les Meravelles) van centrar moltes de les mascarades.