Societat

El Memorial de Ribesaltes serà una realitat

Amb motiu de la visita a la Catalunya del Nord del vicepresident de la regió Llenguadoc-Rosselló, Jean-Claude Gayssot, s'ha presentat el projecte de memorial a l'antic camp de concentració de Ribesaltes

La presidenta Hermeline Malherbe ha rebut a la seu del Consell General de Perpinyà el vicepresident de la regió Llenguadoc-Rosselló, Jean-Claude Gayssot, per presentar-li les maquetes i el projecte del futur Memorial de Ribesaltes. Una visita de l'antic camp de concentració, on estarà situat el memorial, ha hagut de ser suspesa a causa de la pluja, ja que el camp ha quedat inundat i era inaccessible dimecres matí.

El camp de concentració de Ribesaltes es troba situat a la plana, entre els estanys i els primers contraforts de les Corberes, vora l'autopista i l'aeroport de Perpinyà. L'estructura del camp i els barracons encara existeixen actualment. En aquest camp de concentració hi van ser tancats els republicans catalans i espanyols a la Retirada, els ciutadans d'origen jueu durant el règim francès de Vichy i l'ocupació nazi, els presoners de guerra alemanys i els col·laboradors amb l'ocupant a la fi de la Segona Guerra Mundial, els harkis algerians i, encara avui, un dels edificis serveix com a centre de retenció d'immigrants il·legals.

El projecte de Memorial té per ambició “de ser un espai de referència de la història dels internaments a França a través la història d'aquests estrangers considerats per l'Estat com a indesitjables”. En l'edifici, encara per construir, de l'arquitecte Rudy Ricotti hi haurà tres espais diferenciats. Un per a la recerca històrica, amb “la restitució de la memòria d'aquesta pàgina de la història de França i d'Europa”, un altre amb vocació pedagògica i educativa i un tercer dedicat a l'art, “ja que l'art permet també de posar-se preguntes sobre la història.”

Salvat de la destrucció

L'any 1997 hi havia diversos projectes per destruir els barracons i les restes del camp en els terrenys propietat de l'exèrcit. Es va crear un col·lectiu per mantenir viva la memòria del camp de concentració i una petició en aquest sentit va ser signada, entre molts altres, per Simone Veil, Claude Simon i Edgar Morin. L'any 1998 el Consell General, que havia canviat de majoria i elegit president Christian Bourquin, es va implicar molt activament en l'oposició a la destrucció del camp. Aquell mateix any van començar els contactes amb les associacions de representants de les comunitats que havien estat internades. L'any 2000 el Consell General va votar per unanimitat l'aprovació del projecte de Museu Memorial i el 2005 va comprar al Ministeri de Defensa francès quaranta-dues hectàrees del camp, corresponents a l'illot F del camp de concentració. El cost total del projecte de Memorial és de vint milions d'euros que Jean-Claude Gayssot, com a delegat de la regió als afers europeus i internacionals, haurà de reunir negociant amb totes les administracions concernides.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.