Societat

La recerca a la UdG

Eines per diagnosticar la qualitat de les aigües

El grup de recerca en ecologia aquàtica continental de la UdG investiga el funcionament dels rius com a ecosistemes

També estudia espècies de peixos en regressió i impulsa projectes per recuperar aiguamolls

Participa en tres màsters

Ha contribuït en la gestió, avaluació i restauració de l'estat ecològic de les aigües

L'objectiu del grup de recerca en ecologia aquàtica continental (GRECO) és entendre com funcionen els rius i llacunes i desenvolupar eines per a la diagnosi del seu estat ecològic. Aquest grup, un dels 118 de la Universitat de Girona (UdG), té tres línies d'investigació, una d'elles centrada en l'estudi del funcionament dels rius com a ecosistema per esbrinar, per exemple, què passarà amb el canvi climàtic, com es reciclen els nutrients i entendre què passa quan es produeix l'entrada d'un tòxic.

Noves tècniques

El grup, dirigit per Emili García-Berthou, ha investigat el riu Llobregat, dins de diversos projectes europeus, i també ha fet molts estudis a les comarques gironines, un d'ells l'anàlisi de metalls pesants al riu Fluvià. També es fan treballs amb rius artificials, simulant què pot passar quan hi entren contaminants. Es tracta bàsicament de proporcionar eines a administracions i entitats, perquè puguin diagnosticar l'estat de les aigües. S'investiguen noves eines per millorar el seguiment de la qualitat dels rius i els seus resultats són molt utilitzats per l'Agència Catalana de l'Aigua. Segons destaquen els responsables del grup, “les eines tradicionals, com són els índexs biològics, no sempre són prou eficients i el que es fa és desenvolupar tècniques més precises”.

Aquest grup de recerca, que es va crear els anys vuitanta, està format per deu professors i uns quinze investigadors contractats, que són bàsicament doctorands i algun postdoctorand. L'equip el formen tot el personal docent i investigador de l'àrea d'ecologia (departament de ciències ambientals) de la Universitat de Girona, el qual té la seva recerca adscrita a la secció de limnologia de l'Institut d'Ecologia Aquàtica. Anualment, aconsegueix uns 250.000 euros anuals per a projectes de recerca, la majoria aportats pel Ministeri de Ciència i Innovació, però també provinents de la Unió Europea i de diferents contractes.

Dues línies més

A més de la investigació sobre els rius, també té dues línies més, centrades en l'ecologia dels peixos continentals i en els aiguamolls. Pel que fa als peixos, s'estudia espècies autòctones que estan en regressió i també les de nova introducció, que són invasives, com és la gambúsia i el peix sol. Aquestes espècies, que provenen dels Estats Units, desplacen la fauna autòctona i ocasionen perjudicis per la biodiversitat dels rius. Amb la recerca que es fa des de la UdG s'intenta entendre com es produeix la invasió d'aquestes espècies, i els resultats que s'obtenen s'utilitzen per a la gestió dels rius.

En relació amb els aiguamolls, s'estudien llacunes i aiguamolls mediterranis i s'impulsen projectes que serveixen per recuperar aiguamolls degradats, com els del Baix Ter i també s'ajuda en la gestió d'alguns aiguamolls com els de l'Empordà.

El grup de recerca en ecologia aquàtica continental és un grup gran i interdisciplinari amb llarga experiència en recerca limnològica (ecologia d'aigua continental). El grup participa en tres màsters de la UdG, sobre ciència i tecnologia de l'aigua, un d'interuniversitari en ecologia fonamental i aplicada, i un de medi ambient. També s'ha posat en marxa una càtedra d'ecosistemes litorals mediterranis.

Simposi

El grup de recerca en ecologia aquàtica és coorganitzador del setè Symposium for European Freshwater Sciences, que es farà a l'Auditori-Palau de Congressos de Girona del 27 de juny a l'1 de juliol, amb la presència de centenars de científics d'arreu del món.

Aquesta trobada està organitzada per l'ICRA i la Universitat de Girona i des del grup s'afirma que serà segurament el congrés europeu d'aigües continentals més important d'Europa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.