Societat

societat

La UdG crea una càtedra per aglutinar els projectes sobre la mort sobtada

Els cardiòlegs de renom Ramon, Pere i Josep Brugada integraran la càtedra, amb la qual es vol millorar la prevenció de les malalties cardiovasculars

Els cardiòlegs de referència Ramon, Pere i Josep Brugada van presentar ahir la càtedra de malalties cardiovasculars, que va ser aprovada pel consell de govern de la UdG. La càtedra, que dirigirà el degà de la Facultat de Medicina, Ramon Brugada, i en la qual Pere i Josep Brugada hi estaran com a col·laboradors, té com a objectiu millorar la detecció, la prevenció i el tractament de les malalties associades a la mort sobtada. Pere Brugada, cap del centre de tractament d'arítmies de la Universitat Lliure de Brussel·les, va manifestar que la càtedra farà de “niu” o “incubadora” dels diversos projectes de recerca sobra la mort sobtada en què treballen els cardiòlegs. Josep Brugada, que és director mèdic de l'hospital Clínic de Barcelona, va destacar que la càtedra serà “un punt de trobada” de tots els projectes que s'estan duent a terme en relació amb la mort sobtada i d'entre els quals es va destacar el de la implantació de desfibril·ladors en totes les poblacions de les comarques gironines.

La nova càtedra, que té el suport de La Caixa, també participarà en l'organització de seminaris i conferències per part d'experts de prestigi reconegut i en el finançament de beques per a estudiants de medicina.

LA FRASE

La càtedra serà un punt de trobada per a tots els projectes i donarà visibilitat a la feina que fem
Josep Brugada
director mèdic de l'hospital clínic de barcelona

Casos en què se'n desconeix la causa

A l'Estat espanyol cada any hi ha 30.000 casos de mort sobtada, un registre que representa una incidència d'entre 0,5 i 0,7 casos per 1.000 habitants i any. A Catalunya es registren anualment entre 3.500 i 4.000 casos. Un 80% dels afectats pateixen un infart agut de miocardi. En aquests moments se sap que un 10% dels casos de nadons que moren sobtadament és a causa d'una mutació genètica. I s'està investigant si la genètica podria estar al darrere de fins a un 30% d'aquest tipus de defuncions. Ramon Brugada va indicar, però, que en un 15% dels casos de mort sobtada se'n desconeix la causa, la qual cosa ha fet que s'obrís una línia d'investigació juntament amb l'Institut de Medicina Legal. Un altre dels projectes de recerca en marxa és el que s'està fent al Pla de l'Estany i que consisteix a fer a tots els alumnes de 2n d'ESO un electrocardiograma. L'estudi és de cinc anys de durada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.