cultura

La contra

La cultura, en femení

La plataforma Anastàsies Badalona celebra el primer aniversari amb la satisfacció d'haver consolidat un projecte implicant dones en diferents àmbits de la vida cultural

Avui fa un any, coincidint amb l'onomàstica de santa Anastàsia, una colla de dones amb inquietuds culturals de Badalona que s'aplegaven al voltant del Centre de Recursos i Assessorament a la Dona (CRAD) va decidir fer un pas endavant i sortir de les quatre parets del centre per fundar una plataforma amb l'objectiu de treballar per les dones, la cultura i Badalona. D'aquesta manera va néixer Anastàsies Badalona, un grup que pren el nom, en femení, del copatró de la ciutat. Es tracta d'un nom amb una significació ben especial. I és que Anastàsia és aquella que té la força per ressuscitar o fer aixecar.

Un any després, amb el CRAD en hores baixes, el balanç que fan les Anastàsies de la feina que han desplegat durant aquest temps és encoratjador. Azucena Izquierdo, una de les fundadores de la plataforma que funciona de forma assembleària, explica que els primers dotze mesos han servit per consolidar-se i reunir més dones. L'interès per la cultura amb perspectiva de gènere és el motor que mou el grup, que durant aquest any ha organitzat diferents activitats, com ara tertúlies literàries i vetllades musicals, entre les quals destaca una jornada dedicada a la badalonina Elisa Reverter per reivindicar el seu llegat des de diferents vessants.

Des de dintre de la plataforma s'ha creat una coral que va tenir ocasió d'actuar durant la jornada sobre Elisa Reverter. També ha nascut un grup de teatre, que va debutar pels volts del Dia Internacional de la Dona Treballadora amb la representació a l'Espai Betúlia de l'espectacle Escrit amb el cos, pintat amb la paraula, un muntatge basat en diferents textos de poesia eròtica femenina. El grup és dirigit per Paco Escudero, fins fa uns dies responsable del CRAD, que ja tenia experiència en la direcció de grups de teatre i una figura cabdal en la gènesi de les Anastàsies, com elles mateixes reconeixen. Per aquest motiu, Escudero ha estat la primera persona reconeguda amb el títol d'Anastàsia honorífic en el mateix acte fundacional de la plataforma. L'espectacle es podrà veure més endavant en altres espais i, segons Escudero, l'objectiu és poder fer més representacions “amb finalitat solidària per recaptar fons per a diferents causes”.

Mentre preparen les actuacions, les Anastàsies treballen amb la mirada fixada en els propers projectes. A hores d'ara planegen optimitzar la seva presència a les xarxes socials i la cita més immediata és una trobada amb els caps de llista a les eleccions municipals. Serà el 5 de maig que ve a les sis de la tarda a la seu de La Badalonense, que és l'entitat que els cedeix un espai per poder reunir-se i desenvolupar les seves activitats. L'objectiu és parlar de Badalona i rebre aportacions des de tots els angles de l'espectre polític perquè, tal com reconeix Azucena Izquierdo, el seu espai “és un espai de trobada de lliure pensament i respectuós amb les diferents ideologies, on tothom que estigui interessat per la cultura en perspectiva de gènere i Badalona hi té cabuda”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.