Economia

Terrassa vol crear 15.000 llocs de treball amb el parc tecnològic Orbital 40

És un pol d'innovació, de 500.000 metres quadrats, situat al nord de la ciutat

Inclou el Leitat, el campus de la UPC i el Parc Audiovisual

Terrassa aspira a crear 15.000 llocs de treball en els propers deu o vint anys gràcies al nou parc científic i tecnològic, batejat com Orbital 40. Es tracta d'un dels 10 pols d'innovació de Catalunya, que està situat al nord de la ciutat, delimitat pel quart cinturó. El projecte, que ha tingut l'assessorament de l'expert Miquel Barceló, serà l'eix vertebrador de l'oferta de futur de Terrassa, basada en un teixit empresarial innovador i de coneixement.

Aquest parc disposarà de 500.000 metres quadrats per construir, al voltant de 100 milions d'euros en inversió d'infraestructures, 1.000 investigadors, 25 noves infraestructures per a la recerca i la innovació, 3.000 noves empreses allotjades al parc, 50 noves empreses creades anualment. Amb aquestes xifres, Orbital 40 vol convertir-se en l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) català.

Orbital 40 es recolza en tres potes: la UPC, el centre tecnològic Leitat i el Parc Audiovisual de Catalunya. Pel que fa al campus universitari de Terrassa, de 45.000 metres quadrats, té 400 investigadors, 37 grups de recerca, 15 empreses creades i 10 milions en projectes l'any 2009.

El Leitat és el centre tecnològic més important de Catalunya i estrenarà al nord de la ciutat un edifici de 10.000 metres quadrats on treballaran 180 persones, la majoria de les quals seran titulats superiors. El Leitat té una facturació de més de 14 milions d'euros.

El Parc Audiovisual de Catalunya, de 50.000 metres quadrats, allotja 20 empreses, que aquest any han rebut una inversió estatal de 4,8 milions d'euros per desenvolupar el projecte Living Lab. També s'hi ha d'afegir el complex Franja Nord de la B-40, amb 300.000 metres quadrats, on es podran instal·lar nous projectes empresarials

Així mateix, aquest projecte aprofitarà el desenvolupament dels clústers sectorials que ja s'impulsen a la ciutat, com ara el de la salut, l'alimentació, l'audiovisual digital i el tèxtil tècnic, l'òptica i la fotònica, l'aeronàutica i les energies renovables.

“Un treball ordenat i intel·ligent”

El president de la Generalitat, José Montilla, va subratllar ahir durant la presentació, que va aplegar 350 persones, que el Parc Científic i Tecnològic de Terrassa neix “d'un treball ordenat i intel·ligent”. Montilla va recordar que Orbital 40 no parteix de “la voluntat sinó de la realitat”. La ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, va indicar que el model de Terrassa és “un símbol” de com l'I+D+i és capaç de tirar endavant una economia competitiva. L'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, va recordar aquells que l'acusaven de “somiador”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia