Economia

Construmat: Una fira desangelada

Construcció

La dura crisi que arrossega la construcció no ha fet que el fuster Papik Fisas es repensés si participava aquest any, per primera vegada, a la fira Construmat, inaugurada ahir. Amb missatges basats en una alta eficiència energètica i el respecte pel medi ambient, Papik Compact Houses ofereix cases a mida construïdes principalment amb fusta. “És un producte econòmic i ecològic, però també aplica l’última tecnologia a la fusta”, explica a l’AVUI Fisas, que destaca l’extraordinari aïllament d’un producte ideal per a segones residències. “Si es disposa d’un terreny, en tres mesos hi construïm la casa a un preu mitjà de mil euros per metre quadrat”, diu el responsable del projecte.

Com ja va passar en l’edició del 2007, la construcció sostenible i l’ús de les energies renovables tornen a ser els principals reclams d’una fira que també se sustenta en la rehabilitació i l’obra pública com a alternatives a una edificació residencial que no aixeca el cap. Al pavelló 1 del recinte de Gran Via es concentren els projectes més respectuosos amb el medi ambient. Si el 2007 les empreses estrella eren les vinculades a l’energia fotovoltaica, enguany la calefacció a través de biomassa aplega un bon nombre d’expositors. “El cost d’un forn de llenya o biomassa s’ha reduït força, mentre que tothom percep que els combustibles cada cop seran més cars”, explica Nuno Sequeira, director general de l’empresa portuguesa Solzaima.

També al pavelló 1 hi ha exposada l’última proposta de l’arquitecte valencià Luis de Garrido: Green Box. “Es tracta d’un nou habitatge jardí modular, prefabricat, reutilizable, transportable, amb un cicle de vida infinit, bioclimàtic, amb un consum energètic zero i que no genera residus”, segons la presentació del mateix arquitecte. De Garrido, que és president de l’Associació Nacional per a la Construcció Sostenible, va dir ahir que s’ha inspirat en la naturalesa per dissenyar la casa: “El jardí és la casa i, simplement, l’hem inclinat una mica per fer-hi la vivenda”. L’arquitecte subratlla que fins ara no s’ha fet veritable construcció sostenible i que només aquesta ens pot ajudar a superar la crisi. “A banda de ser més ecològica, també és més barata”, diu De Garrido, que en les últimes edicions de Construmat ja ha portat dissenys avantguardistes en l’ús dels materials i les energies de forma eficient.

Superfície d’exposició
La proposta es pot visitar fins dissabte en una fira que es mou al ritme que marca el sector. Si l’edició del 2007 pot considerar-se la més exitosa del certamen, amb 286.000 visitants i la plena ocupació dels recintes de Montjuïc i Gran Via, aquest any el panorama és força diferent. La superfície d’exposició es limita a 155.000 metres quadrats, la meitat que el 2007, i les previsions apunten que el nombre de visitants es reduirà en el mateix percentatge. Una passejada ahir pel recinte de Gran Via 1 constatava la difícil situació que travessa l’activitat. Pocs taxis agafant i deixant visitants, poques aglomeracions als passadissos, salons mig buits i amb uns expositors de grandària generosa fruit d’agressives promocions comercials, i nombroses ofertes de menús econòmics per dinar.

Els responsables de Construmat, malgrat tot, volen destacar l’esforç d’organitzar un certamen en aquestes circumstàncies i subratllen que mai es van plantejar ajornar una fira que ja se situa entre les tres més importants d’Europa en el segment de la construcció.

“El govern farà tots els esforços que calgui per augmentar l’ocupació en el sector”, va afirmar, per animar els empresaris, el conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, en l’acte d’inauguració de la fira. La ministra d’Habitatge, Beatriz Corredor, va tancar l’acte: “És imprescindible un canvi de model amb més habitatge protegit, rehabilitació, obra civil i construcció sostenible; és a dir, ens cal una aposta més gran per la tecnologia i, en especial, per l’energètica”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.