Economia

Catalunya perd amb la crisi un terç de la seva indústria

L'anuari econòmic de Catalunya Caixa conclou que el país va patir l'any passat una caiguda de la producció industrial i un descens de l'ocupació en el sector “sense precedents”

Les centrals van ser les comarques més afectades

El 30% del total de la indústria catalana que ha desaparegut durant la crisi és irrecuperable i, amb ella, molts dels llocs de treball que s'ha endut. Així ho indica l'Anuari econòmic comarcal del servei d'estudis de Catalunya Caixa, presentat ahir per Josep Oliver, catedràtic d'economia de la UAB i responsable de l'estudi, i Xavier Segura, director del servei d'estudis de l'entitat financera.

Oliver va considerar que “costarà” recuperar els llocs de treball perduts en la indústria, que són més de la meitat del total. Segons ell, les restriccions de capital i la disminució de la intensitat dels negocis pel que fa a mà d'obra faran que només es recuperin 100.000 dels més de 175.000 llocs de treball que van desaparèixer l'any passat per la crisi en el sector secundari.

Segons l'estudi, la meitat dels 350.000 llocs de treball perduts a Catalunya el 2009 van ser en el sector de la indústria, mentre que a la resta de l'Estat espanyol la major part de l'ocupació es va perdre en la construcció. Oliver va destacar que Catalunya va patir l'any passat una caiguda de la producció industrial i un descens de l'ocupació en aquest sector “sense precedents”. La indústria catalana ja havia patit una pèrdua d'ocupació abans de la recessió en sectors amb menys valor afegit, com el tèxtil o l'electrònica de consum, i la crisi financera va provocar que la resta de la indústria també entrés en recessió.

L'any passat es va caracteritzar per la desaparició dels motors de la demanda interna, amb una reducció en el creixement demogràfic, la contracció del crèdit tant a empreses com a llars i la crisi de la construcció residencial.

Les comarques de muntanya, el pla de Lleida i l'eix de Girona són les àrees en què l'activitat va resistir millor la crisi l'any passat i on la caiguda del valor afegit brut (VAB) va ser del 2%, 2,1% i 3,3%, respectivament, davant de la reculada del 4,1% de mitjana a Catalunya. De fet, totes les comarques catalanes van tenir descensos d'activitat, excepte el Pallars Jussà, que va créixer un 1,1%, i la Noguera, que ho va fer un 0,9%. A l'altra banda de la llista, les comarques més afectades per la forta crisi industrial i de la construcció van ser les centrals, amb una pèrdua d'un 5,9%.

Per Oliver, el 2009 va ser “un bon any” per a l'agricultura, fet que es va traduir en un creixement del 6,4% del VAB del sector primari, mentre que la indústria es va enfonsar, amb un descens del 12,9%, i la construcció va baixar un 6,6%. El 2009 també va registrar la primera caiguda del sector serveis des del començament de la crisi, que va perdre un 1,2%.

En l'última dècada, el VAB de Catalunya ha crescut un 16,1%, amb augments per sobre del 20%, excepte a la demarcació de Barcelona, que s'ha vist penalitzada per l'enfonsament de la indústria.

Previsió esperançadora

Respecte a l'evolució del PIB català, Oliver va explicar que s'espera un 0,7% de creixement per al 2011, després d'una caiguda del 4% el 2009 i del 0,5% amb què es pot tancar el 2010. En la seva opinió, aquest any hi haurà “una mica de creixement ocupacional”, especialment en els serveis, sector que va assenyalar com el més ben situat, pel seu pes i per la crisi industrial i de la construcció.

LA XIFRA

4,4
per cent
va ser el retrocés que va patir la demarcació de Barcelona el 2009, pel pes de la indústria i la construcció.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.