Economia

5.550 milions d'actius tòxics

Catalunya Caixa, Unnim i Caixa Penedès fan pública la seva exposició al sector immobiliari, seguint l'exigència del Banc d'Espanya

Els préstecs amb risc de no retorn s'eleven a 9.333 milions d'euros

Les caixes d'estalvis estan donant a conèixer en els últims dies la seva exposició al sector immobiliari, tal com les han obligat el govern estatal i el Banc d'Espanya per tal d'augmentar la transparència i credibilitat del sector. Fins al moment Catalunya Caixa, Unnim i el Banc Mare Nostrum, on està inclosa Caixa Penedès, han presentat les seves xifres.

En els propers dies, i amb data límit del 31 de gener, és a dir, dilluns que ve, ho faran les altres dues caixes catalanes: La Caixa i Caixa Laietana, aquesta última dintre del SIP liderat per Caja Madrid-Bancaja. Catalunya Caixa, Unnim i Mare Nostrum sumen ja 9.333 milions d'euros de préstecs de risc en el sector immobiliari, a més de 5.549 milions en actius tòxics. A continuació detallem les xifres –no inclouen els préstecs hipotecaris a famílies per compra d'habitatge– de cada una d'aquestes entitats al tancament de l'any passat.

Catalunya Caixa

El grup presidit per Antonio Casado i dirigit per Adolf Todó té registrats crèdits a promotores i constructores per 12.774 milions d'euros, una xifra que representa el 16,7% dels actius consolidats del grup. D'aquesta xifra un total de 3.457 milions presenten algun tipus de risc, ja sigui pel seu retorn dubtós o perquè han caigut dintre de la categoria prèvia de cobertura específica, que es realitza quan el promotor comença a endarrerir-se en el pagament de les quotes hipotecàries.

A més cal tenir en compte que els actius ja executats i adjudicats per l'entitat s'eleven a 3.730 milions d'euros, un 45% dels quals disposen de cobertura, és a dir, l'entitat disposa de recursos per cobrir-los, mentre que la resta podrien potencialment convertir-se en pèrdues. Són, en definitiva, 2.025 milions d'euros que formen els famosos actius tòxics que avui en dia arrossega bona part del sector financer i que s'acosten molt a les necessitats de recapitalització del grup: 1.250 milions ja sol·licitats al FROB i 1.032 milions que encara necessita segons les proves de solvència de l'any passat. Cal tenir en compte que la xifra d'actius adjudicats encara podria augmentar més a mesura que Catalunya Caixa es vegi obligada a executar part dels actius de 3.457 milions que té en situació de risc.

Unnim

Unnim, que dirigeix Enric Mata, té una cartera de crèdit a promotores i constructores de 3.598 milions d'euros, el 20% del total de préstecs a la seva clientela. D'aquesta xifra, 1.241 milions estan en situació de risc, ja sigui per dubtosos o per estar sota vigilància. La quantia d'actius adjudicats s'eleva a 1.757 milions, dels quals 277 tenen cobertura. És a dir, els actius tòxics d'Unnim del sector immobiliari s'eleven a 1.480 milions d'euros, encara que bona part d'ells són habitatges acabats que el grup espera comercialitzar al llarg dels propers mesos.

Banc Mare Nostrum

El Banc Mare Nostrum, que integra Caixa Penedès, té préstecs a immobiliàries per 11.554 milions, dels quals 4.635 milions tenen algun tipus de risc. Penedès no dóna dades individuals, sinó integrades ja en Mare Nostrum, encara que podríem considerar que de les xifres del banc no menys del 30% pertanyen al grup català. Els adjudicats de Mare Nostrum s'eleven als 2.949 milions, amb una cobertura de 905 milions, i per tant amb actius tòxics de 2.044 milions d'euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.