Economia

Sentència pionera contra els productes financers de risc

L'Audiència de Girona es posiciona per primera vegada contra una caixa que no va informar correctament el client

Anul·la el contracte d'un ‘swap', que és una assegurança del tipus d'interès

L'Audiència de Girona ha creat un precedent: ha dictat sentència per primera vegada contra una entitat bancària per no avisar un client del risc d'un producte financer, l'anomenat swap. En la sentència s'insta bancs i caixes a “fer un esforç addicional” perquè els clients, sigui quin sigui el seu nivell de formació financera, puguin entendre “l'abast de les seves decisions”.

El swap és un contracte segons el qual les parts es comprometen a fer un intercanvi de pagaments periòdics. És una assegurança del tipus d'interès que se signa de manera paral·lela a un préstec o hipoteca. Si el tipus d'interès puja per sobre d'un nivell fixat, l'entitat paga el client. Si baixa d'aquest nivell, és el client el que ha de pagar.

El cas en qüestió va passar prèviament pel jutjat de primera instància número 1 de Girona. El jutge va anul·lar el contracte i va obligar l'entitat demandada, Catalunya Caixa, a retornar uns 16.000 euros al client –Giromusica, que gestiona la botiga Musical Eiximenis de Girona–, argumentant que en cap dels documents signats per l'usuari es detallaven els riscos que s'assumien. En efecte, Giromusica es va trobar un bon dia que la caixa li enviava un rebut per valor de 1.374,15 euros, motivat per la baixada del tipus d'interès. Quan va voler anul·lar el contracte, es va assabentar que havia de pagar 63.349 euros. I, per reduir el termini de la cobertura, 28.019. Finalment, el jutge va obligar a retornar al client el que va pagar per aquest contracte.

L'Audiència reafirma aquesta decisió en una sentència redactada pel seu president, Fernando Lacaba. “La voluntat de consentiment, perquè sigui vàlida i eficaç, exigeix que el contractant tingui ple coneixement d'allò que accepta”. Una premissa que –diu la sentència– no es dóna en aquest cas. En concret, “no s'acredita res més que un contacte verbal”. Afegeix que el client no va signar coaccionat, però desconeixia els riscos que assumia perquè no es concretaven en cap document, i tampoc no és una persona experimentada en finances. A més, renya la caixa perquè no va valorar si Giromusica era idoni per a aquest producte i troba a faltar “un plus de lleialtat cap al client”.

Nova relació entre entitat i client

L'advocat de Giromusica, Joan Bou, es mostrava ahir molt satisfet per la sentència perquè “aplica criteris de bona fe i transparència contractual, que són els principis del dret”. Al seu parer, aquest cas obre un precedent i un nou tipus de relació entre entitat bancària i client. Tal com explica, el degoteig de casos d'afectats pels swap és constant. “Al nostre despatx en gestionem actualment una seixantena, i estan relacionats amb totes les entitats bancàries”, va dir. Les sentències favorables als clients que han anat sorgint arreu de l'Estat han generat, segons Bou, un canvi en l'actitud de caixes i bancs. “Hem passat d'un no rotund a negociar i a tenir facilitats per arribar a un acord extrajudicial”, afirma. La majoria de casos que porta no són recents i això el porta a pensar que els swap s'han deixat de vendre. “Però hi ha altres productes financers d'alt risc, que ja aniran sortint”, diu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.