Economia

RAMON COROMINAS

PRESIDENT DEL COL·LEGI D'API DE LES COMARQUES GIRONINES

“Hipoteques a cinquanta anys no ens han de fer por”

Corominas considera que les entitats financeres haurien d'apostar per imitar models com l'anglès o el japonès, allargant els terminis de pagament de l'habitatge, i que beneficiaria totes les parts

Afirma que l'actual situació econòmica ha servit per reordenar el sector i posar fi a l'intrusisme en els agents de la propietat immobiliària

El col·legi d'API representa uns 400 professionals dels 600 que hi ha a la demarcació. Enguany se celebraran diversos actes de celebració del 60è aniversari, entre els quals hi haurà la celebració de la festa patronal, en què en aquesta ocasió hi haurà la presència del president de la Generalitat, Artur Mas.
L'estoc s'està esgotant en aquells llocs on hi ha demanda i s'ha ajustat el preu

El col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària de Girona celebra aquest any el 60è aniversari. El seu president, Ramon Corominas, analitza en aquesta entrevista l'actualitat del sector immobiliari.

Des de fora no s'acaba d'entendre. En quin punt estem? Els preus dels pisos baixen o no?

Els preus estan baixant en general, però en certes zones es mantenen i dubto que baixin. De fet, en el mercat immobiliari es compleix la llei de l'oferta i la demanda. I en zones on hi ha molta oferta, els preus estan al nivell dels anys 2003 o 2002. On hi ha molta demanda, en canvi, es mantenen. A les comarques gironines, la demanda es concentra en centres urbans reformats de grans poblacions. En canvi, les zones de nova creació estan patint més. Són les que s'han urbanitzat els darrers cinc anys i es troben amb dificultats perquè la gent s'integri en aquest nou panorama.

La crisi està servint perquè el sector es reordeni?

A l'inici de la crisi, el 2008, el nostre sector el primer que va fer és reordenar-se. I així va ser en els API. Molts dels agents que només estaven encaminats a fer serveis de venda han passat també a gestionar lloguers. I els despatxos es van adequar a la crisi. En el sector immobiliari, a més, hi havia un gran oferta d'agències. A les comarques gironines s'han tancat al voltant del 80%. Però els que són col·legiats API s'han mantingut en el 80% dels casos.

Així la crisi ha posat fi a la intrusió professional.

No era lògic que qualsevol pogués obrir una agència i donar un bon servei. S'ha mantingut la professionalitat i la seriositat. El mateix mercat ens ho ha fet notar. A més, la normativa que es va fer amb l'anterior govern per regular l'activitat immobiliària ha anat molt bé per donar més garantia i transparència al consumidor. Abans per vendre un immoble no et demanaven cap requisit. I vendre un immoble és una qüestió de gran importància per a una família. I ara hi ha altres territoris de l'Estat que volem implantar aquesta normativa pionera.

Com està el sector del lloguer?

Ens estem situant a nivells europeus. Som un territori amb una gran tradició de la propietat. Però amb la crisi molta demanda s'està redirigint cap al lloguer. I, així, molta oferta de venda també ha fet aquest pas.

I hem esgotat l'estoc immobiliari a la demarcació?

Estem arribant a un punt on ja es nota. A la ciutat de Girona, per exemple, comença a haver dificultats per trobar immobles. Les promocions que s'estan acabant tenen bona afluència de venda. Sempre i quan s'hagi realitzat la correcció de preu. Continua havent-hi un romanent, però és aquell estoc en què no s'ha fet aquest ajust. I és que el mercat és intel·ligent i sap comparar. En algunes poblacions, però, s'ha construït per sobre la seva capacitat i serà difícil que l'estoc es vengui en els propers cinc o deu anys.

El gran problema continua sent el finançament?

Les entitat financeres tenen un gran problema, que és el volum d'estoc immobiliari d'adjudicats. La majoria no és desitjat pels clients. Hi ha gangues o ocasions que es venen ràpidament, però la que no s'ajusta a la situació i a l'estat del mercat no es ven. Falta esforç i valentia de les entitats financeres d'ajustar aquests preus i de facilitar el finançament. També hi ha hagut entitats valentes, com el Bankinter, que han inclòs la dació en pagament. Hi ha apostes d'innovació que les entitats hauran de fer. I l'altre, davant el fet que s'està encarint el tipus d'interès, les famílies poden tenir més dificultats per accedir a aquest finançament i caldria valentia d'allargar els terminis. Estem parlant de simular el model anglès, en què es fan hipoteques a cinquanta anys. En concret, el que s'anomenen hipoteques inverses i que poguéssim parlar de terminis de més de cinquanta anys, per exemple. De fet, això ja hi és en el mercat i no ens ha de fer por.

Però fa mitja basarda només pensar en cinquanta anys.

El model anglès i el japonès són interessants perquè quan un arriba a l'edat de la jubilació pot traslladar la hipoteca al possible comprador o als hereus. El fet de la hipoteca inversa està dissenyada per això. A l'Estat espanyol no tenim aquesta tradició i potser ja tocaria ser innovadors perquè desbloquejaria la situació immobiliària.

Quines garanties ha de demanar el possible comprador d'un habitatge?

En primera instància cal un interlocutor, un agent immobiliari, que estigui inscrit en el registre d'API. Això ja és una gran garantia perquè, en cas d'incidència, li cobrirà el dany produït, si n'hi ha, i la caució. L'altre és que l'API li garantirà que l'immoble compleixi amb els requisits d'habitabilitat Pel que fa a la transacció, tindrà la seguretat que es fa amb la màxima transparència. Els API som l'engranatge necessari.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a