Economia

Comerç

Pas endavant

Rússia debuta a l'OMC

Un acord firmat entre Moscou i Tbilisi permet superar l'últim obstacle per entrar a l'Organització Mundial del Comerç

Rússia accepta reduir els aranzels a la importació i també els subsidis a la indústria nacional

El govern de Medvédev confia que formar part de l'organisme multilateral farà millorar el clima inversor

Economistes críticscreuen que l'economia russa no està preparada
per a la nova etapa

Moscou té llum verd per ingressar a l'Organització Mundial del Comerç (OMC) després que dijous passat a Ginebra s'aprovessin els documents d'adhesió que permetran l'entrada al gegant rus, l'única gran economia mundial que encara no formava part d'aquest organisme. Ara només falta que en la pròxima reunió del 15 de desembre de ministres de finances dels països membres de l'OMC s'aprovi formalment l'ingrés i tot seguit la cambra baixa del Parlament rus el ratifiqui.

Fins ara, el camí de divuit anys de Rússia per entrar a l'OMC ha estat el més llarg en comparació amb el de qualsevol dels altres 153 països membres, i els últims tres anys havia estat bloquejat per les desavinences amb una altra de les repúbliques exsoviètiques, Geòrgia. Entre d'altres, Moscou i Tbilisi estan enfrontats pel tema de les repúbliques secessionistes georgianes, Abkhàzia i Ossètia del Sud, que el 2008 i després d'una guerra llampec Rússia va reconèixer com a sobiranes i hi té instal·lades bases militars.

Geòrgia, que des del 1995 és membre de l'OMC, impedia l'entrada de Rússia perquè considera que Abkhàzia i Ossètia del Sud són regions seves i volia exercir el control de les fronteres d'aquestes repúbliques amb Rússia. Finalment, els dos països van acceptar la proposta suïssa, que consisteix en el fet que una empresa privada independent s'encarregarà de controlar l'entrada i sortida de béns comercials en aquesta regió i servirà de mediadora entre la duana georgiana i la russa.

A més dels entrebancs polítics, Moscou ha hagut de superar tota una sèrie d'esculls i dur a terme reformes en l'economia, i el cap de la delegació negociadora russa, Maksim Medvedkov, va admetre dijous passat que a Rússia “ara la situació és molt millor” i un terç del producte interior brut depèn del comerç. A més, Medvedkov confia que l'entrada de Rússia “accelerarà el procés d'ingrés” de repúbliques exsoviètiques com ara el Kazakhstan i Bielorússia, amb qui Moscou té una unió duanera.

L'ingrés de Rússia a l'OMC suposarà l'obertura dels mercats i la integració a l'economia mundial, i s'espera que millori el clima inversor del país. De mitjana, l'aranzel màxim a la importació de béns serà del 7,8%, respecte al 10% actual, que s'anirà reduint progressivament. El sostre per als productes agrícoles serà del 10,8% (ara és del 13,2%), i per als béns manufacturats, del 7,3% (respecte al 9,5% actual).

Quant al sistema financer, els bancs estrangers podran continuar treballant a Rússia a través d'estructures filials, però la participació del capital estranger en el sistema bancari rus no podrà representar més del 50%. Les empreses asseguradores estrangeres podran obrir oficines a Rússia nou anys després que s'hagi oficialitzat l'ingrés a l'OMC.

Pros i contres

Els analistes del grup financer internacional Unicredit consideren que als bancs russos no els perjudicaran els canvis que comportarà l'entrada a l'OMC, perquè els que estan interessats a tenir presència al mercat rus ja hi són; en canvi, sí que farà mal a les empreses asseguradores russes, perquè és un mercat poc desenvolupat al país i ara hauran de fer front a una forta competència.

El principal compromís a què ha arribat Rússia en el sector industrial és que eliminarà tots els programes de subsidis o els modificarà, i en el terreny agrícola també s'hauran d'anar reduint progressivament les subvencions. A més, Rússia s'ha compromès que el 2015 haurà eliminat totes les limitacions existents actualment en la participació de capitals estrangers en el sector de les telecomunicacions.

Electrònica més barata

L'ingrés de Rússia a l'OMC podria significar l'abaratiment de l'electrònica per als consumidors russos i que hi hagi més facilitats per als importadors d'ordinadors i telèfons, que no hauran d'obtenir llicències i pagar aranzels, però sí que hauran de continuar registrant-se al Servei Federal de Seguretat rus.

En el sector d'hidrocarburs Rússia i l'OMC han arribat a un acord perquè els productors i distribuïdors de gas natural operin “sobre la base de consideracions comercials normals” en què el mercat dicti els preus i no pas l'Estat.

Els analistes consideren que el sector que hi guanyarà més, amb la reducció o supressió dels aranzels, serà el de la metal·lúrgia, mentre que l'agricultura, el sector de l'automoció i l'aeronàutic seran els que patiran més per l'entrada de Rússia a l'OMC, a causa de l'endarreriment tecnològic i la falta de competitivitat que arrosseguen. A més, es preveu que moltes empreses desapareguin després que el mercat es vegi inundat de productes més barats i probablement de més qualitat.

Si oficialment Moscou es felicita per l'imminent ingrés a l'OMC, hi ha alguns analistes russos molt crítics que consideren que l'economia nacional encara no està prou preparada. Entre ells, l'economista Mikhaïl Deliaguin creu que l'entrada a l'OMC “s'acabarà per a Rússia amb una revolució” perquè “la supressió dels aranzels serà una mesura que no permetrà al país defensar el seu mercat interior”.

Contrastos
El sector més afavorit amb la supressió d'aranzels serà el metal·lúrgic, mentre que altres, com l'agricultura, l'automoció i l'aeronàutica, patiran per l'entrada a l'OMC.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.