Economia

L'Estat fa trampes a les comunitats

denúncia

La Cambra de Comerç de Barcelona revela que les transferències s'han reduït un 80%, 30 punts més del que es preveia

El gruix de l'estalvi estatal ve d'aquest capítol, tot i que el govern estatal reparteix responsabilitats

La Cambra de Comerç de Barcelona denuncia que l'Estat, que aquesta mateixa setmana ha inculpat les comunitats autònomes com a principals responsables del dèficit, està obtenint el seu propi ajustament pressupostari a còpia de reduir de manera dràstica, un 80%, les transferències corrents als diferents territoris. Segons va explicar ahir el president de la Cambra barcelonina, Miquel Valls, “l'aparent esforç d'austeritat estatal no és real, tot i que a la vista de l'execució del pressupost ha estalviat un 30% fins al setembre, en contrast amb el 9,1% de la Generalitat”.

Valls va especificar que, si amb el nou model de finançament es preveia que la caiguda en les transferències voregés el 52%, que s'havia de compensar amb la nova recaptació in situ de part dels impostos, la reducció ha estat de 30 punts percentuals més l'esmentat 80%, per la desaparició de contractes programa i altres convenis que injectaven fons a iniciatives concretes.

En vista d'aquesta constatació, la Cambra insta l'executiu estatal a “posar les dades sobre la taula”, atès que la comparació de l'austeritat en termes relatius en altres conceptes, com ara les inversions o la compra de béns i serveis, també és remarcable. Així, si Catalunya ha reduït la despesa inversora en un 42,1%, l'Estat ho ha fet en un 23,1%; pel que fa a l'adquisició de béns i serveis, els percentatges encara són més dispars: Catalunya l'ha escurçada en un 28,8% i l'Estat un 4,1%.

Dada insòlita

El president de la Cambra es va mostrar escandalitzat pel fet que el govern estatal continuï augmentant la partida destinada a personal, un 1%, mentre que la de la Generalitat s'ha retallat un 5,1%. Valls va fer especial esment del fet que “als ministeris d'Educació i Sanitat hi ha 10.000 funcionaris que no són ni mestres ni metges, sense oblidar que aquestes competències estan transferides”.

El president de la Cambra creu que totes aquestes qüestions “deixen desprotegides les comunitats, especialment Catalunya, que encara espera els 1.450 milions promesos del fons de competitivitat i els 750 milions de la disposició addicional tercera de l'Estatut”, i s'han de plantejar “al guanyador a les urnes del pròxim dia 20”.

LA XIFRA

35
per cent
dels ingressos no financers de les comunitats suposen les transferències corrents que concedeix l'Estat.

Menys expectatives de creixement

“Esperem equivocar-nos.” Amb aquest desideràtum intentava ahir Joan Ramon Rovira, cap del servei d'estudis de la Cambra, exorcitzar els mals averanys del panorama macroeconòmic per al futur immediat. El mateix dia de l'autocorrecció del govern estatal de les seves pròpies previsions, la Cambra ha reduït la seva estimació de creixement per a Catalunya. Si en el càlcul anterior anunciava un PIB del 0,9% per aquest any, segons el nou no passarà del 0,7%. Pel 2012 l'empitjorament encara és més greu: de l'1,5% passa al 0,9%. En opinió dels experts camerals, el PIB s'estancarà aquest quart trimestre en tots els grans sectors, especialment en la indústria, en què s'ha reduït la capacitat productiva, i els serveis, en què cau el nombre d'afiliats a la Seguretat Social.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.