Economia

Emprenedors

Control de la productivitat

L'espia laboral

La companyia catalana Workmeter avalua el rendiment dels professionals en relació amb els suports tecnològics que fan servir a la feina

L'empresa acaba de tancar una ampliació de capital d'un milió d'euros per tal d'impulsar la seva internacionalització

Pretén arribarals mercats europeus i també als EUA, Mèxic, el Brasil i Colòmbia

Conèixer la productivitat i rendiment d'un professional que utilitza un ordinador ja és possible gràcies a Workmeter, un programari de gestió empresarial dissenyat per informar de l'ús que un treballador fa de les múltiples eines tecnològiques que té al seu abast. “És una eina que serveix per automesurar-se, perquè els professionals i les empreses coneguin de primera mà l'ús que fan dels diversos suports tecnològics”, explica Joan Pons, director general de Workmeter. A través de la interactuació dels diversos dispositius, es pot saber l'ús que un professional fa del correu electrònic, els processadors de text o, fins i tot, de les planes d'internet que visita.

“A través d'un mapa de productivitat, podem definir les aplicacions i dispositius que una persona necessita per a la seva feina i, a partir d'aquí, mesurar el temps que interactua amb aquestes eines”, afirma Pons.

El pare i impulsor de la iniciativa insisteix, però, a rebutjar el vessant controlador de Workmeter i s'estima més destacar-ne els aspectes positius: facilitar el teletreball i la flexibilitat a la feina; conèixer la productivitat d'una persona per dissenyar les polítiques retributives; i, en general, objectivar el rendiment dels treballadors. “Ens permet fer una avaluació més objectiva de la feina dels treballadors i això beneficia a tothom: els bons professionals i, evidentment, les empreses”, subratlla Pons, i hi afegeix que amb aquest programari s'aconsegueix augmentar un 30% la productivitat.

Workmeter és el primer projecte que sorgeix de la incubadora d'idees de Silon Systems, que l'emprenedor Pons va posar en marxa fa quatre anys. “Acabem de tancar una ampliació de capital d'un milió d'euros amb l'objectiu d'impulsar la comercialització del producte”, diu el director general de l'empresa. Testat al mercat espanyol gràcies a la col·laboració de deu mil professionals, a Workmeter ja es troben en ple procés d'internacionalització per arribar als mercats europeus i als més importants del continent americà, com als Estats Units, Mèxic, el Brasil o Colòmbia, entre d'altres.

“Tenim el producte patentat als Estats Units perquè, tot i que n'hi ha de semblants, cap no és tan avançat com el que hem aconseguit nosaltres”, sosté Pons. El director general del grup calcula que enguany arribarà a un volum de vendes d'un milió d'euros i s'ha donat un termini de 3 anys per avaluar l'èxit de la iniciativa, basada en un sistema de pagament per ús en oposició al tradicional, de llicències.

La trajectòria professional de Pons ha estat des de sempre lligada a l'emprenedoria en l'àmbit tecnològic. “Sóc enginyer de telecomunicacions de formació, informàtic de professió i he acabat sent empresari pel vessant més emprenedor”, diu. Creador, el 1988, del primer antivirus espanyol, al cap de 4 anys va impulsar Infopistas, una mena de correu electrònic per compartir arxius que al cap de pocs anys va quedar obsolet per la gratuïtat i la generalització en massa d'aquesta eina. El seu gran èxit, però, li va arribar el 1999 quan va fundar NTR, un programari que permet el control remot d'un ordinador des de qualsevol lloc del món.

Tres idees

“És una empresa totalment consolidada i amb oficines a disset països per tal de donar servei a disset mil clients”, confessa Pons, que malgrat això va abandonar les tasques executives a NTR fa quatre anys. Llavors va continuar exprimint la seva vena creadora per posar en marxa la incubadora de projectes Silon Systems. “Vam començar a treballar amb tres idees i poc després vam veure clar que Workmeter era la que tenia més possibilitats d'arribar al mercat”, diu Pons. Ara per ara els plans de Pons són centrar-se en el desenvolupament i creixement d'aquest projecte, que ja centra totes les seves energies. Un cop tancada la primera injecció de capital “gràcies a família i amics”, com afirma, està immers en l'expansió internacional i en la recerca de recursos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.