Economia

Fòrum Verd, punt de trobada de jardineria i de vivers

El sector viu una crisi “severa” amb una davallada del 70% de la contractació pública

El sector dels vivers va exportar el 35% de la producció

El saló es farà els dies 15 i 16 de febrer a Girona

El Fòrum Verd, que tindrà lloc a la Fira de Girona els dies 15 i 16 de febrer, espera convertir-se en un punt de trobada referent per al sector dels vivers i la jardineria. El fòrum agafa el relleu del Saló de la Planta, Jardí i Complement, després de deu edicions per renovar-lo i orientar-lo a la innovació, ja que segons van comentar ahir els seus organitzadors, entre altres activitats inclourà el 5è Congrés de Jardineria i Empresa de Catalunya. El saló manté el mateix nombre d'expositors que en l'edició de fa dos anys –85–, xifra que segons va explicar el president del Gremi de Jardineria de Catalunya, Eudald Morera, demostra les ganes del sector de superar la crisi. Segons Morera, el sector passa per una crisi “profunda” i “severa” ja que ha hagut de suportar una davallada del 70% de la contractació pública a Catalunya. La crisi immobiliària arrossega aquest sector, “ja que com que no es va construir obra nova tampoc es fan jardins”.

Per la seva banda, els vivers van exportar el 2010 un 35% de la seva producció, deu punts més que el 2009, principalment a França i Itàlia, segons dades de l'Associació de vivers de Girona. No obstant això, la superfície de producció va caure un 1,3% el 2010.

El saló vol ser un espai per propiciar la recerca de sinergies entre els diversos subsectors del món dels vivers i la jardineria. “No són temps d'emprendre aventures en solitari, sinó d'aprofitar totes les sinergies que possibiliten els diversos subsectors del verd”, va destacar Morera.

Pel que fa al congrés, consistirà en dues jornades de debats i es parlarà de la professionalització del sector i la creació de sinergies entre empreses vinculades al món de la jardineria.

LES XIFRES

85
expositors
tindrà el Fòrum Verd, que se celebra a la Fira de Girona, els dies 15 i 16 de febrer.
1,3
per cent
de superfície conreada ha disminuït a les comarques gironines el 2010.

3.000 empreses a Catalunya

A Catalunya es calcula que hi ha més de 3.000 empreses que tenen la jardineria com a activitat, malgrat que només unes 2.000 s'hi dediquen estrictament. El sector dóna feina a més de 40.000 persones, tot i que gairebé la meitat dels treballadors són autònoms. És una indústria relativament jove. De mitjana, la majoria d'empreses tenen uns 16 anys d'antiguitat i una plantilla de 10 persones com a màxim. Un terç d'aquestes companyies facturen fins a 400.000 euros anuals.

La majoria d'empreses del sector de la jardineria, un 57,1%, s'ubiquen a la demarcació de Barcelona. A Girona el 30,7%; a Tarragona, el 7,3%, i a Lleida, el 4,9%. El 86% dels seus clients són propietaris particulars i són els que més despesa generen, seguits de les comunitats de veïns, empreses constructores i ajuntaments.

Pel que fa al sector dels vivers, Catalunya és la primera comunitat de l'Estat en superfície de producció de plantes ornamentals i, dins de Catalunya, Girona és la més destacada –1.192 hectàrees el 2010–.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.