Economia

El Suprem obliga a apujar la llum des de l'octubre passat

El jutge penalitza el govern per haver congelat els preus la tardor passada i ara les elèctriques refacturaran tres mesos al consumidor

Hi haurà un segon increment retroactiu des del gener

El Tribunal Suprem va decidir ahir que el rebut de la llum s'ha d'incrementar i va deixar escàs marge de maniobra al titular d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, per negociar el com i el quan. El jutge va acceptar les mesures cautelars sol·licitades per Endesa i Iberdrola en diferents recursos contra la congelació de la tarifa de l'últim recurs (TUR) de la llum del gener passat, alhora que reconeixia la necessitat que es recullin els suficients costos regulats per evitar la creació del dèficit de tarifa. El resultat és que s'ha de fer una revisió a l'alça del rebut de la llum.

Davant del pronunciament del Suprem, els tècnics de la secretaria d'estat d'Energia van assegurar que prendran “una decisió com més acceptable millor, des del punt de vista del consumidor”.

En una de les interlocutòries, la sala tercera del Suprem va considerar insuficient l'augment dels peatges del 10% el gener passat, amb la qual cosa el govern central va forçar una congelació de la TUR després que el cost de l'energia baixés en una proporció semblant.

El Suprem ja havia anul·lat la congelació de la tarifa pactada el juny del 2010 pel llavors ministre Miguel Sebastián i el responsable d'Economia del Partit Popular, Cristóbal Montoro, i va fer el mateix amb el manteniment de la TUR l'octubre de l'any passat, quan els costos energètics i els peatges obligaven a aplicar increments.

Així doncs, les elèctriques hauran de tornar a facturar tres mesos de llum als clients, els que corresponen als mesos d'octubre, novembre i desembre del 2011. Com que els peatges tenen un pes del 50% sobre el rebut, suposarà una pressió a l'alça del 6%, una quantitat que els consumidors no han pagat i que hauran de pagar ara.

D'altra banda, com que el Suprem també ha considerat insuficient l'augment de l'11% dels peatges el gener passat, que va permetre al govern congelar la tarifa, l'executiu haurà d'incrementar el preu de l'electricitat en el pròxim rebut, amb retroactivitat des de l'1 de gener d'enguany. Segons el Suprem, això evitarà la creació de dèficit de tarifa, que s'ha engreixat en uns 900 milions només el 2011. La resolució judicial obliga l'executiu, de manera immediata, a elaborar una nova ordre de peatges amb efectes a partir de l'1 de gener.

D'altra banda, el portaveu de la potent associació de consumidors Facua, Rubén Sánchez, afirma que la qüestió de fons és “el model elèctric transferit del govern anterior, opac i que perjudica greument el consumidor”. Segons ell, el que s'hauria de fer és “canviar a un model que fixi els preus d'una manera molt més transparent, que no perjudiqui tant el consumidor com ho fan les subhastes de preu”.

LA XIFRA

11
per cent
van augmentar els peatges el gener passat, percentatge que el Suprem no ha considerat suficient.

La desaparició de les eòliques

L'Associació Empresarial Eòlica (AEE) alerta que si la moratòria a les renovables prevista en el reial decret llei de gener d'enguany s'allarga fins almenys el 2017, com proposa l'informe emès per la Comissió Nacional de l'Energia (CNE), la indústria eòlica desapareixerà de l'Estat. L'AEE recorda que l'informe de la CNE planteja quatre possibles escenaris, des de una suspensió indefinida, que implicaria que l'única potència renovable instal·lada fins al 2020 sigui la inscrita en el registre de preassignació, fins a una revisió dels objectius del pla d'energies renovables, de manera que es tornés a instal·lar a partir del 2017, donant prioritat “a la tecnologia més econòmica”, l'eòlica terrestre. L'associació creu que si el govern estatal escolta la recomanació de la CNE, quan vulgui reactivar l'eòlica no tindrà més remei que importar els aerogeneradors, perquè al país ja no hi haurà indústria pròpia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.