Economia

CCOO

Massa raons per a la protesta

Quan aquest gener passat el Gabinet d'Estudis Socials i d'Opinió (GESOP) va fer pública l'enquesta de la percepció ciutadana davant la crisi, encara no s'havia aprovat la (contra)reforma laboral. Si analitzem el resultat de l'enquesta entendrem per què els sindicats ens hem vist obligats, davant les mesures ineficaces, inútils i injustes que el govern de forma autoritària vol imposar, a convocar la vaga general pel proper dijous, 29-M. L'enquesta informa que un 70% dels catalans han vist canviar alguna cosa en la seva vida com a conseqüència de la crisi econòmica, i fan especial èmfasi en el poder adquisitiu i les dificultats econòmiques, seguits de l'atur i la precarietat laboral, les retallades i l'empitjorament dels serveis. Evidencia l'enquesta un alt nivell d'incerteses i preocupació en la ciutadania, que es concreta de forma clara en el 22% d'ocupats que opinen que hi ha moltes o bastants possibilitats de quedar-se sense feina els propers mesos, en el 70% dels aturats que no confien poder trobar feina a curt termini, o en el 60% de catalans (el 85% d'entre els estudiants) que acceptarien feines a l'estranger.

És per això que no ens hem d'estranyar que la majoria dels catalans i catalanes considerin que les mesures imposades pels governs de la Generalitat i l'Estat no serviran de res. Ni la reforma laboral es veu com a resposta necessària per superar les preocupacions apuntades en l'enquesta ni les retallades socials generen perspectives positives. Al contrari, tant la reforma laboral com les retallades socials són mesures que contribuiran a empitjorar encara més la realitat social i la seva percepció ciutadana, introduiran més dosis d'injustícia i desigualtat social. Són mesures imposades pels governs que no es justifiquen per la crisi econòmica però malauradament el que fan és agreujar els problemes econòmics i socials. Reforma laboral i retallades socials faran de Catalunya un país menys educat, menys saludable i menys segur, on la seva gent tindrà com única perspectiva de futur un treball precari i sense drets. Una societat més pobra i més desigual.

La contrareforma laboral ja està incentivant la destrucció d'ocupació, al facilitar i abaratir l'acomiadament, i elimina drets i tuteles dels treballadors i treballadores que queden a la lliure disponibilitat del poder unilateral dels empresaris, amb l'únic objectiu d'afavorir la baixada dels costos laborals. Són mesures enormement injustes, que fan retrocedir els drets laborals als anys seixanta del segle passat, i deixen els treballadors i treballadores desprotegits de tuteles i drets. Una reforma que deixa a la porta de l'empresa els valors constitucionals de la igualtat, el dret a la salut, l'eficàcia legal del conveni col·lectiu o la tutela jurídica. Però que a més d'injusta és inútil i ineficaç, ja que si es vol modernitzar l'economia i les empreses i afavorir la innovació, el que cal és reforçar l'estabilitat, millorar les condicions de treball i les possibilitats de flexibilitat interna pactada, el contrari del que diu el reial decret imposat pel govern central i validat amb els vots del PP i de CiU el passat 8 de març al Congrés dels Diputats.

Hi ha motius de sobra per paralitzar el país el 29-M. La vaga general és necessària per aconseguir que els governs català i espanyol entenguin que cal retirar les mesures agressives, de retallades de drets laborals i socials, i obrir espais de concertació social i negociació per acordar mesures equilibrades i solidàries per sortir de la crisi a partir de les alternatives existents en la fiscalitat, la reforma financera o el paper del sector públic. La vaga requereix la més àmplia participació, paralitzant el país, el treball i els carrers, fent de la vaga una gran consulta ciutadana que els governs hauran d'escoltar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.