Economia

L'endeutament es dispara

El pressupost de l'Estat per al 2013 preveu que els diners que s'han de tornar superin ja el 90% del PIB L'ajuda destinada a salvar el sector financer està al darrere d'unes xifres històriques

Retallada rere retallada, i el quadre macroeconòmic de l'executiu espanyol per a l'any vinent continua pels núvols. Dijous passat, el dia que el Consell de Ministres aprovava els comptes per al 2013, el titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, es feia l'orni quan se li demanava la previsió del deute espanyol per al següent exercici pressupostari. Ahir, però, l'enigma es va destapar: superarà el 90,5% del PIB espanyol, un rècord històric. El rescat a la banca –ahir es va concretar que necessitarà més de 53.000 milions per poder-se sanejar d'una vegada– i les quantitats que ja s'havien injectat fins ara han fet saltar totes les alarmes. El caos financer, doncs, incideix directament en el pressupost, de manera que l'Estat assumirà 30.000 milions dels 100.000 com a màxim que Brussel·les està disposada a prestar a Espanya. El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) passa de 11.000 milions a un deute de 60.000 milions.

A més, el Ministeri d'Hisenda ja ha revisat a l'alça el deute amb què es tancarà el 2012. Si fa dos dies es preveia del 79,8%, ara ja és en el 85,3%. En aquest important augment, hi tenen força a veure els més de 27.000 milions que l'Estat ha destinat a ajuntaments i governs territorials perquè puguin pagar les factures acumulades al fons dels calaixos.

El mateix desfasament es detecta en el dèficit. L'executiu espanyol dóna per perdudes les ajudes a les entitats financeres nacionalitzades i és per això que el tancament de les xifres del 2011 també eleva el dèficit final a 9,44% del PIB. Els números enviats a Eurostat pel que fa al 2012 també presenten un fort desfasament. Així, encara que el ministre insistís que el conjunt d'administracions s'ajustaran al 6,3%, s'hi ha d'afegir un 1,1% addicional per les ajudes al sector financer. En total, 7,4% de dèficit.

Recessió suau

Montoro va entregar ahir al Congrés els comptes per al 2013 i posteriorment va oferir una roda de premsa en què va insistir que és el pressupost per enfilar el camí de sortida de la crisi, i va rebutjar altres pronòstics internacionals que situen l'economia espanyola en un pou de recessió molt més profund que el 0,5% de creixement negatiu que conté el quadre de l'executiu del PP i en el qual ahir es ratificava.

A banda de les fortes retallades en infraestructures i indústria, i les prestacions als aturats, un dels capítols més castigats és la sanitat, que cau un 22%. Tot i així, s'assegura que s'ha intentat preservar al màxim els serveis socials. Això sí, a banda de les pensions, l'únic capítol que creix de veritat són els interessos de deute. Gairebé 10.000 milions més. En tot cas, el pagament del deute ja suposa una part del pressupost global.

Ajustament de 13.118 milions

La reducció del dèficit públic és l'objectiu prioritari del pressupost de l'Estat per al 2013, que recull un ajustament fiscal de 13.118 milions d'euros, ja que l'executiu de Rajoy considera que el reequilibri dels comptes públics serà el “suport” sobre el qual se sustentarà la recuperació. L'objectiu de dèficit per al conjunt d'administracions públiques és del 4,5% el 2013 i per aconseguir-ho l'Estat i la Seguretat Social hauran de reduir el seu desfasament fins al 3,8%; les comunitats autònomes, al 0,7%, i les corporacions locals hauran de tancar en equilibri. En aquest sentit, els comptes de l'Estat per a l'any que ve són austers i centren l'ajustament per la via de la despesa, que es redueix un 7,3%, mentre que els ingressos augmenten el 4%. “El sector privat ja ha fet el seu ajustament, ara és l'hora del sector públic”, va dir ahir Montoro.

38.589 milions en interessos

El desbocat creixement del deute de l'Estat té com a punt més preocupant el pagament d'uns interessos que cada cop copen més recursos públics. L'Estat espanyol pagarà l'any que ve als tenidors del seu deute 38.589,5 milions d'euros en interessos, una quantitat que representa un 33% més que aquest 2012 i suposa al voltant d'una cinquena part del pressupost del 2013. “Hem de tancar la bretxa de la dependència financera amb la resta del món”, va subratllar ahir el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en la presentació dels comptes. El projecte del pressupost del 2013 recull una emissió bruta de deute de 207.173 milions d'euros, dels quals 48.020, un 30% més que aquest any, corresponen a necessitats de finançament netes, és a dir, són nous recursos que es demanen a inversors per assumir les despeses de l'Estat. La resta, fins als 207.173 milions, corresponen a renovacions de deute ja en circulació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.