Economia

S'enfonsen un 57% els beneficis empresarials

Els resultats de les companyies cauen el doble que el 2011

Sous a la baixa, segona fase dels ajustaments

Cada dia tenim noves dades que constaten que la sortida de la crisi, contràriament a la tesi del govern estatal, encara està lluny. Ahir va ser el Banc d'Espanya el que va proporcionar un reguitzell de dades preocupants, començant per la pitjor patacada en els comptes de les empreses no financeres de les últimes dècades. En els primers nou mesos de l'any, el benefici de les companyies que no són ni bancs ni caixes s'ha desplomat un 57%, més del doble que entre el gener i el setembre del 2011, quan el retrocés va ser de només el 26%.

La caiguda de guanys d'aquest exercici és la més gran que registra la sèrie històrica de l'organisme, que es va començar a elaborar el 2005. El director general del servei d'estudis del Banc d'Espanya, José Luis Malo de Molina, ho atribueix a la “persistència de les tensions financeres” i al “deteriorament del context exterior”, però sobretot a la pèrdua de valor dels actius financers de les empreses, que no s'ha pogut compensar amb la reducció de les despeses causades per indemnitzacions.

L'empitjorament dels comptes de les empreses té un efecte directe en les seves plantilles. De mitjana, les empreses no financeres van reduir un 2,4% el seu personal, una xifra que l'any passat es limitava al 0,8%. Destaca sobretot la retallada del nombre de treballadors en el sector de la informació i les comunicacions, que supera el 5%. També pateixen, i més que patiran, els sous dels empleats que es queden. Entre el gener i el setembre, els salaris han pujat de mitjana només un 0,1%, però la tendència és que vagi encara més cap avall.

Segons José Luis Malo de Molina, fins aquest any, les reestructuracions empresarials s'han basat en les retallades de plantilla, però “l'ajustament comença a traslladar-se cap a la moderació salarial”.

La reforma laboral que ahir va lloar el representant del Banc d'Espanya hi ajuda, ja que permet tocar sous si l'empresa guanya menys durant dos trimestres consecutius.

LA FRASE

Els processos d'ajustament a les empreses comencen a traslladar-se cap a la moderació salarial
José Luis Malo de Molina
servei d'estudis del Banc d'Espanya

Augment de les exportacions

Pel cap del servei d'estudis del Banc d'Espanya, la reforma laboral encara no ha tingut temps de mostrar tots els seus efectes “positius”, però sí que està ajudant les companyies a ser més competitives gràcies a la flexibilitat interna que permet a l'empresari abaixar sous, reduir la jornada laboral o desvincular-se del conveni. Segons Malo de Molina, la primera conseqüència d'aquests canvis és l'impuls de la dinàmica exportadora. De fet, les companyies de l'informe ja venen un 20% en els mercats exteriors, contra el 16% de fa un any.

El responsable del supervisor bancari, però, admet que l'Estat espanyol està en una fase “d'augment de l'atur” i, desvinculant-se dels que demanen incentius, creu que la destrucció d'ocupació no pararà si no es compleixen els objectius de dèficit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.