Economia

El sector xifra en 30.000 els apartaments il·legals

A la demarcació de Girona hi ha fins ara 7.061 apartaments turístics registrats

L'Associació Turística d'Apartaments anuncia que començarà a interposar denúncies a partir de l'octubre

L'Associació Turística d'Apartaments Costa Brava Pirineu de Girona calcula que uns 30.000 apartaments turístics que es lloguen a les comarques gironines són il·legals. Amb la nova llei de turisme que va entrar en vigor a finals de l'any passat, els apartaments destinats al lloguer turístic s'han d'inscriure obligatòriament al registre. Fins ara, segons dades facilitades per l'ATA, se n'han inscrit 7.061 a la demarcació de Girona i es preveu que la xifra s'incrementi fins als 20.000 en poc temps perquè és la documentació que podria estar presentada “però actualment hi ha un coll d'ampolla als ajuntaments, que són els que fan les inscripcions”. L'ATA a la demarcació de Girona gestiona uns 14.000 immobles de lloguer.

Però els 20.000 habitatges que en poc temps poden estar inscrits a les comarques gironines en cap cas reflecteixen la realitat del sector. El president de l'ATA, Marc Piferrer, calcula que el nombre d'apartaments que es lloguen al turisme a les comarques gironines pot arribar a ser entre 50.000 i 60.000.

Amb la nova llei, els propietaris i les agències que lloguen pisos a turistes han d'informar l'Ajuntament i registrar-los com a habitatges d'ús turístic. Per fer-ho, han de pagar una taxa que va en funció de la zona on es trobi l'apartament i dels metres que tingui. Els consistoris donen d'alta l'activitat i comuniquen les dades a la direcció general de Turisme, que incorpora la informació al Registre de Turisme de Catalunya.

El president assegura que d'ençà que va entrar en vigor el decret, a tot Catalunya ja s'han registrat uns 20.000 apartaments. Per demarcacions, la que en concentra més és la de Girona, amb 7.061, seguida de la de Barcelona, amb uns 6.800. Una mica més avall hi ha Tarragona i les Terres de l'Ebre, que en tenen uns 4.000 de registrats, i finalment la demarcació de Lleida, amb un miler d'apartaments inscrits. Dels gironins, una part important són a la Costa Brava –Lloret de Mar en té inscrits uns 1.200–.

Piferrer assegura que l'ATA continua fent campanya informativa per aconseguir tenir al més aviat possible la totalitat del parc d'apartaments i habitatges degudament registrat. Recorda la importància de tenir els seus allotjaments inscrits ja que la regularització permet oferir una garantia als usuaris, però també als propietaris, ja que es beneficiaran de la promoció a la guia oficial d'allotjaments turístics de la Generalitat.

El president ja alerta, però, que a partir de l'octubre seran implacables i no deixaran passar cap il·legalitat i denunciaran a la Generalitat qui no compleixi, segons assegura ACN. Les multes per a aquells que no hagin inscrit el seu habitatge al registre d'ús turístic i el continuïn llogant fraudulentament, poden ascendir fins als 90.000 euros.

L'associació gestiona actualment uns 14.000 apartaments turístics
Marc Piferrer
PRESIDENT DE L'ASSOCIACIÓ TURÍSTICA D'APARTAMENTS

LES FRASES

Hi ha un coll d'ampolla als ajuntaments i no donen l'abast per fer els tràmits
A partir de l'octubre serem implacables i denunciarem a la Generalitat qui no compleixi
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.