Economia

Rajoy afeblirà el poder adquisitiu del pensionista

A partir del 2014 se suprimirà l'IPC com a única fórmula per revisar la paga, amb un augment mínim del 0,25% per a períodes de crisi

Des del 2019 l'augment de l'esperança de vida farà que la mesada es redueixi encara més

A partir de l'any que ve, Mariano Rajoy sotmetrà als pensionistes a una economia de guerra. Amb la modificació presentada ahir per la ministra de Treball, Fátima Báñez, la pèrdua de poder adquisitiu començarà a ser una realitat el 2014 –amb la supressió de l'IPC com a índex per a la revaloració– i la imposició d'un augment del 0,25% amb el pretext que s'està sortint d'un període de recessió. Només en temps de bonança i superàvit econòmic es tornarà a prendre com a base l'IPC, al qual també s'afegirà el 0,25%. En tot cas, per aplicar un o altre concepte es tindrà en compte una mitjana d'onze exercicis pressupostaris, així que l'horitzó de recuperar l'actual model de revisió queda lluny.

Malgrat tot, aquestes dades –que ahir Báñez va exhibir davant la patronal i els sindicats– li van servir per assegurar que les pensions “mai no baixaran ni es congelaran”.

Aquesta pèrdua de poder adquisitiu afectarà sobretot els futurs pensionistes. La davallada d'ingressos es farà més ostensible cap al 2019, quan previsiblement entrarà en vigor el paràmetre de l'esperança de vida –l'altra gran novetat presentada ahir– per calcular la mesada, que, a més, se sotmetrà a revisió en períodes quinquennals. Com més anys es visqui, més es reduirà l'import de la paga. De fet, Báñez va obrir la porta a continuar treballant més enllà de l'edat de jubilació per compensar les futures retallades.

Feta la llei, feta la trampa. I a partir del 2019, doncs, de ben poc servirà que s'apliqui la fórmula de l'IPC més el 0,25%, ja que se suposa que l'executiu del PP haurà solucionat un dels principals neguits: abaratir com sigui la factura de les jubilacions, tal com li exigeix a hores d'ara la troica, fent seves el gros de les recomanacions que inclou l'informe presentat el juny passat pel grup d'experts.

Menys tensió social

Això sí, ajornant l'entrada en vigor de la fórmula de l'esperança de vida, el PP està convençut que es garanteix una certa pau social per negociar la modificació legislativa amb els sindicats i amb l'oposició al Congrés. En sortir de la reunió, la UGT i CCOO es van mostrar crítics amb els plans de Báñez, però van assegurar que estaven oberts al diàleg; a més, van explicar que havien trobat una certa disposició de l'executiu espanyol a escoltar propostes alternatives per garantir la sostenibilitat del sistema. Tot i això, les dues centrals van augurar que la negociació serà “complexa i difícil”.

Les pensions no baixaran mai, ni tampoc no es congelaran. Hi haurà guanys cada any
Fátima Báñez
Ministra de Treball

El PSOE no donarà suport a cap factor que suposi rebaixes

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va afirmar ahir que el seu partit no donarà suport a cap factor de sostenibilitat que comporti una baixada de les pensions i va insistir que cal replantejar-se els ingressos del sistema de la Seguretat Social. Durant una roda de premsa, coincidint amb la reunió de la ministra amb els agents socials, el líder socialista espanyol va comentar que la comissió executiva federal del seu partit ja té aprovada la seva proposta de reforma de les pensions, que serà tramesa al Pacte de Toledo perquè sigui analitzada durant les negociacions que s'obren a partir d'ara. La proposta del PSOE subratlla la necessitat de reflexionar profundament sobre els ingressos de la Seguretat Social i sobre la possibilitat d'“habilitar noves fórmules d'ingressos”, així com sobre la necessitat d'aplicar mesures de tipus “conjuntural”, com ara recórrer al fons de reserva que s'ha dotat en els últims anys. Sobre aquests temes, va assegurar Rubalcaba, “es pot discutir, però no sobre la rebaixa de les pensions”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.