Economia

La banca multiplica per quatre els guanys

La reducció de les necessitats de dotacions fa que es dispari el benefici dels grans grups de l'Estat

El negoci principal, la concessió de préstecs, encara flaqueja

Els bancs es veuen penalitzats pel mínim històric dels tipus d'interès


Els cinc grans bancs de l'Estat –el Santander, el BBVA, Caixa Bank, el Popular i el Sabadell– van obtenir l'exercici passat un benefici després d'impostos de 7.674 milions d'euros, quatre cops més que un any abans, gràcies bàsicament a la reducció de les necessitats de provisions per afrontar els crèdits fallits. Els resultats, no obstant això, queden encara lluny dels més de 10.000 milions d'euros que aquestes entitats van guanyar el 2011, però també és cert que evidencien un canvi de tendència després d'un 2012 amb fortes caigudes de marges i rendibilitats.

L'exercici 2012 va suposar un punt i a part per al sector financer. Obligats per les autoritats europees i espanyoles, els grups van aprofundir en la seva reestructuració i van netejar de manera definitiva, pel que sembla, els actius tòxics immobiliaris. El resultat de tot aquest procés de concentració i sanejament va ser una important caiguda del benefici –el Popular, fins i tot, va registrar pèrdues de 2.461 milions que el van obligar a realitzar una macroampliació de capital– del conjunt d'entitats. Un cop afrontada aquesta operació, la banca ha tornat a una certa normalitat –lluny, això sí, dels millors moments–, cosa que ha fet que els guanys es disparin.

En tot cas, una anàlisi més detallada del compte de resultats dels diversos grups evidencia que la recuperació dels beneficis no prové precisament de la bona marxa del seu negoci principal: la concessió de préstecs. De fet, el marge d'interessos –l'apunt comptable que mesura l'evolució del negoci purament financer de captar diners en forma de dipòsits per, tot seguit, prestar-lo– va caure de manera generalitzada, afectat per la sequera creditícia i els baixos tipus d'interès, i només va créixer, i de manera molt lleugera, en aquelles entitats que van tirar endavant alguna integració que els va permetre augmentar la cartera creditícia per aquesta via (vegeu quadre adjunt).

Els ingressos per comissions, un recurs cada cop més utilitzat per la banca per millorar els seus marges, també van mostrar signes de feblesa dins l'atonia general que va travessar l'economia.

On sí que hi va haver millores en més o menys grau va ser en el resultat per operacions financers, gràcies a la política engegada pel Banc Central Europeu de facilitar diner a un cost molt reduït a les entitats. Amb aquests recursos, i atesa la falta d'alternatives, la banca espanyola es va llançar a la compra de deute sobirà, que al llarg de l'any passat mostrava rendibilitats força atractives i que va servir als grups per impulsar els seus resultats.

I, finalment, es va produir una reducció, més o menys agressiva segons l'entitat, de les dotacions o provisions per insolvència que va permetre a la banca alliberar uns recursos que n'han engrossit clarament els beneficis.

“Un bon grapat de diners”

“La banca s'ha aprovisionat en els últims anys d'un bon grapat de diners i, per tant, era esperable que els beneficis es disparessin un cop aquestes necessitats de provisions s'han reduït”, va explicar a aquest diari Santiago Simón, professor de l'escola de negocis Esade.

Ara només caldrà veure si aquesta tendència de menys sanejaments, acompanyada d'una recuperació del crèdit, acaba d'apuntalar un sector fonamental per a la bona marxa de l'economia. Per a això serà clau, però, que la represa es consolidi i el PIB continuï aquest camí a l'alça iniciat a finals de l'any passat.

LA XIFRA

7.674
milions d'euros
van guanyar després d'impostos l'exercici passat els cinc grans bancs de l'Estat –el Santander, el BBVA, Caixa Bank, el Sabadell i el Popular–, després d'un 2012 marcat per les fortes dotacions.

Bankia: “Ara som més productius”

La nacionalitzada Bankia també és un bon exemple d'aquesta imatge més positiva que ofereix el sector financer. Després de tancar el 2012 amb unes pèrdues de 21.238 milions d'euros, el grup que dirigeix José Ignacio Goirigolzarri va guanyar 818 milions l'exercici passat, i va superar lleugerament les previsions dels analistes. “L'exercici 2013 ha estat clau i ha confirmat algunes de les nostres fortaleses; a més de superar la nostra previsió de resultats i millorar la ràtio d'eficiència, hem completat la reestructuració (dos anys abans del que es preveia) i hem recobrat el pols comercial, millorant els nivells de productivitat”, va afirmar tot satisfet Goirigolzarri fa un parell de setmanes en la presentació dels comptes anuals del grup.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.