Economia

ramaderia

Riudellots, vila catalana on se sacrifiquen més porcs

El 28,56% dels sacrificis de caps de porcí que es van fer a Catalunya l'any passat van tenir lloc a la població de la Selva

En total, se'n van matar 5.312.245, entre els tres escorxadors que hi ha

Riudellots de la Selva és la població catalana on se sacrifiquen més caps de porcí. Així ho constaten les dades facilitades pel Departament de Salut, que confirmen que l'any passat es van sacrificar en aquesta població de la Selva un total de 5.312.245 caps de porcí. Una xifra que en el conjunt de Catalunya va ser de 18,6 milions d'animals sacrificats i que representa que a Riudellots hi va haver el 28,56% dels sacrificis de porcs que es van fer a Catalunya. Que el nombre de caps de porcí morts a Riudellots és molt elevat ja ho va avançar el mateix consistori, que calcula que es tracta d'uns 22.000 diaris, cosa que el situa com el municipi de tot l'Estat, i fins i tot d'Europa, que en sacrifica més. La Federació Catalana d'Indústries de la Carn (Fecic) argumenta que el fet de tenir tres grups escorxadors de dimensions importants al municipi és la causa principal que explica aquesta xifra. El consistori calcula que el sector porcí dóna feina a 1.800 persones a Riudellots, entre els escorxadors d'Abras-Costa Brava, Friusa-Norfrisa i Friselva.

En l'àmbit comarcal, però, la Selva i Osona competirien per tenir aquesta primera posició de sacrificis de porc. I si es tenen en compte les demarcacions, i segons les darreres dades que es disposen de la Secretaria General del DAAM i datades de l'any 2012, situen les comarques barcelonines com les que concentren el nombre més elevat de sacrificis (8.941.846), seguides per les de Girona (7.202.733) i, molt més enrere, les de Lleida (1.887.723) i Tarragona (10.492). En aquest sentit, cal apuntar que, respecte al 2012, la producció càrnia procedent del sector porcí ha crescut a Catalunya el 2013 en un 3,2% i és la més rellevant del sector carni català.

Per contra, és a les terres de Lleida on hi ha més producció de porcí de tot Catalunya. Això implica que a Riudellots, per exemple, s'hi porti caps de porcí per ser sacrificats provinents de Lleida.

“El sector porcí a Catalunya s'està professionalitzant”, segons assegura el tècnic del sector del porcí de JARC, Aleix Perarnau. Sobretot des que el 2012 va entrar en vigor la normativa de benestar animal que va provocar un descens de les reproductores, però en canvi “la producció ha pujat”.

Segons les dades de l'Observatori del Porcí, en els darrers 10 anys –entre el 2002 i el 2012– el cens porcí a Catalunya ha mostrat una clara tendència a l'alça: ha augmentat en un 15,9% el nombre de caps de bestiar respecte a l'any 2002 i s'han comptabilitzat 6.840.973 caps en l'enquesta del maig del 2012 (son les darreres dades oficials que hi ha). Més de la meitat del cens total es troba a la demarcació de Lleida (3.717.122). La resta del cens es distribueix principalment entre Barcelona (26%), amb 1,783.321 caps; Girona, que representa un 13% del cens porcí total, i la demarcació de Tarragona, amb un 7%.

Pel que fa a les exportacions, segons Perarnau, la demarcació gironina va concentrar el 49% del total català amb 1,3 milions de tones de carn fresca, entre la qual “destacava la del porcí amb 1,02 milions, que suposa el 78% del volum de carn exportada a l'Estat”.

Asaja explica que el sector porcí té problemes que cap administració resol, com és el tema del mercat rus, que encara té tancades les seves fronteres a la carn de porc, però també a les plantes de cogeneració de purins (que afecta especialment a Lleida) i les tarifes elèctriques.

Pel que fa a exportacions, el cap del sector porcí d'Unió de Pagesos, Rossend Santiveri, assegura, però, que “estem en un mercat global” i que tot i que el tancament de les fronteres russes ha fet mal a les empreses, ha provocat també que “s'hagin fet gestions amb altres països, sobretot l'asiàtic, on ja s'estan obrint mercats”. També, segons Santiveri, els escorxadors estan treballant per homologar-se i vendre la carn de porc als Estats Units. Ara per ara, l'única empresa homologada per vendre porc blanc als EUA és Frigorífics Costa Brava.

L'èxit de Fiporc, una nova aposta de fira

Amb l'objectiu de retre homenatge a aquest sector tan arrelat al municipi i que hi genera una font de riquesa, s'ha creat Fiporc, la fira del porc que fa un parell de mesos es va dur a terme a Riudellots. La valoració de Fiporc, coordinada per l'empresa Incatis, ha estat molt positiva per part del consistori, especialment pel gran nombre de visitants que va atraure: entre 9.000 i 10.000.

“El primer objectiu era fer poble i això es va aconseguir des del primer dia”, explica el regidor de Promoció Econòmica, Lluís Barnés, fent esment a l'elevat nombre de voluntaris que hi van treballar. Captar també un important nombre de visitants per posicionar Riudellots com un municipi de referència en aquest sector també va ser un objectiu acomplert.

Tot això, afegit a l'impacte econòmic generat –es calcula que hi va haver un retorn d'entre 100.000 i 150.000 euros ja fos pels tiquets venuts o les despeses en establiments del poble–, fa que el consistori tingui ja la idea de donar una continuïtat anual a aquesta fira. Fins i tot han sortit idees com ara la de crear la botifarra més llarga del món.

Ja en la presentació de la fira, l'alcaldessa, Montserrat Roura, destacava que aquesta volia unir la part empresarial i la tradició del sector porcí, i per això es van muntar des d'una trobada al Foodlab amb les ponències d'experts del sector fins a tallers per aprendre, entre d'altres, a fer botifarres, o tastets i representacions per mostrar com s'extreuen els diferents elements del porc.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia