Economia

La venda de pisos puja

A la demarcació es van inscriure al juny un 5% més d'habitatges

El col·legi d'API ho atribueix a la compra per part de turistes, però també de barcelonins que busquen pis a Blanes i Lloret per viure-hi

El nombre de compravendes d'habitatges inscrites al juny a la demarcació de Girona va pujar un 5% en relació amb el juny del 2013 i s'ha situat en les 2.502 operacions aquest any. Segons va explicar ahir el president del Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària de Girona (API), Ramon Corominas, és “un increment normal a la demarcació”, cosa que representa “una estabilització en les operacions”.

Les compravendes d'habitatges inscrites durant el mes de juny a Catalunya, segons les dades de l'Instituto Nacional de Estadística (INE), han arribat als 3.961 habitatges a Catalunya, quantitat que suposa un 12% més que el mes de juny del 2013. A la demarcació, es van vendre un total de 592 habitatges, quan el juny del 2013 se'n van inscriure 563. El col·legi d'API destaca que la baixada de preus i la compra per part d'estrangers han contribuït en gran mesura a aquest augment, una afirmació que confirma el mateix president dels API de Girona “pels inputs” que els arriben –les dades per poblacions no es faran públiques fins al setembre o l'octubre vinent.

Per Corominas, l'increment a la demarcació s'ha produït gràcies a les vendes que es fan en poblacions costaneres, sobretot a Lloret de Mar i Blanes, però també a les principals ciutats de les comarques gironines, com és el cas de Girona ciutat i Figueres. A la Selva litoral, l'augment de la compravenda no només s'ha donat gràcies al turista “que adquireix habitatges com a segona residència, entre els quals hi ha els russos”, sinó també perquè barcelonins i maresmencs “estan apostant cada vegada més per comprar habitatge a la Selva litoral com a primera residència”.

Pel que fa al tipus d'habitatge, segons les dades facilitades per l'API, gairebé un 75% de les operacions inscrites corresponen a habitatges de segona mà i queden molt per sobre de les compravendes d'habitatge nou. Aquesta és una dada que es manté també en el conjunt de Catalunya. Al juny, a la demarcació de Girona es van vendre un total de 164 habitatges nous i 428 de segona mà. “Les xifres de l'INE corroboren, tal com vam avançar a l'abril, que el sector es va estabilitzant molt lentament i que es va recuperant la confiança del consumidor en el mercat immobiliari, factor clau per mantenir aquesta tònica d'estabilització”, va explicar el president del col·legi de Girona.

Per demarcacions, la quantitat d'operacions de compravenda va créixer, amb l'excepció de les comarques de Lleida, on al juny es va registrar una caiguda del 15,64% del nombre d'inscripcions. Barcelona és on va pujar més, amb un 16,82%, mentre que a Tarragona, on també va repuntar, l'augment va ser menys notable que a Girona, amb un 3,86%.

2.502
transmissions
es van inscriure el juny del 2014, quan el mateix mes del 2013 se'n van inscriure 2.472.
563
compravendes
es van inscriure el juny del 2013, quan el juny passat es va arribar a les 592 inscripcions.

3.961 operacions a tot l'Estat espanyol

A l'Estat espanyol, la compravenda d'habitatges va suposar al juny un total de 3.961 operacions, amb un increment del 10,9% i 68 operacions per cada 100.000 habitants. Segons l'Estadística de Transmissions de Dret de la Propietat que va publicar ahir l'INE, la compravenda d'habitatges a Espanya va arribar a les 26.076 operacions al juny, fet que suposa un repunt del 8,8% respecte al mateix mes del 2013.

La compravenda va augmentar en deu comunitats autònomes –sobretot a Madrid, amb un 30,4% més, i també a Extremadura, amb un 25,7%– i va disminuir en set, en especial a Castella-la Manxa, amb un 21,6%. A més de Madrid i Extremadura, hi va haver increments notables a Navarra, d'un 19,3%; les Balears, del 17%, i Andalusia, del 16,8%. Castella-la Manxa va liderar els descensos, seguida per la Rioja (12,8%), Castella i Lleó (10,3%) i Múrcia (9,7%).

El País Valencià va ser el territori que més operacions va registrar per cada 100.000 habitants, amb 96; seguida per les Canàries, amb 87, i les Balears, amb 81. A l'extrem contrari hi ha Astúries, amb 43 operacions per cada 100.000 habitants, i Extremadura i Galícia, amb 49. En termes absoluts, es van vendre més habitatges a Andalusia (5.220), Catalunya (3.961) i la comunitat de Madrid (3.789). La transmissió de finques va augmentar en sis autonomies, en especial a Navarra (27,1%), i va baixar en onze, sobretot a Castella-la Manxa (26,3%).

AGÈNCIES

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia