Gran angular

Càlculs a final d'any per la reforma fiscal

Deixar per al 2015 determinades vendes i inversions n'augmenta la càrrega impositiva

Es recomana fer aquest exercici inversions que ja no seran deduïbles

Les reformes de l'IRPF i l'impost sobre societats que entraran en vigor l'1 de gener introdueixen canvis que fan necessari més que mai calcular quines despeses convé fer abans que acabi el 2014 i quines és millor ajornar fins al 2015 per pagar menys impostos.

En l'impost sobre la renda, els particulars han de prestar una atenció especial als canvis de tributació de les plusvàlues. Mitjançant l'aplicació dels coeficients d'abatiment, la regulació actual permet rebaixar la càrrega fiscal sobre els guanys generats fins al 20 de gener del 2006 derivats de la venda d'elements patrimonials no afectes a activitats econòmiques adquirits abans de l'1 de gener de 1995. A partir de l'1 de gener del 2015, aquests coeficients només s'aplicaran fins a un límit de 400.000 euros anuals, sumant totes les transmissions. A més, en la venda d'immobles se suprimeix la deducció per la depreciació monetària produïda des de l'1 de gener del 1983. S'han de fer números per veure si és més avantatjosa una venda abans que acabi l'any, per aprofitar aquests descomptes, o cal esperar al 2015 perquè malgrat la seva desaparició jugui a favor del contribuent la rebaixa de tipus de l'IRPF, que en l'estalvi passen d'entre el 21 i el 27 per cent al 20 i 24 per cent. També s'ha de tenir en compte que al gener deixaran d'integrar-se en la base general les plusvàlues per vendes d'elements patrimonials que hagin romàs en el patrimoni del contribuent durant menys d'un any: s'integren totes a la base d'estalvi, amb tipus més baixos que els marginals, per la qual cosa pot ser recomanable diferir la transmissió al 2015.

Si té més de 65 anys i està pensant a transmetre un bé o dret diferent del seu habitatge habitual i reinvertir-ho en una renda vitalícia, esperi a fer-ho l'any que ve perquè no tributarà pels guanys fins a 240.000 euros.

Si guanya menys de 24.107 euros anuals i ha d'anar a viure a lloguer, firmi el contracte abans que acabi l'any. Així es podrà deduir un 10,05% de l'import del lloguer durant els pròxims anys. La deducció desapareix per als contractes que es firmin a partir de l'1 de gener.

Pel que fa a les empreses, és recomanable fer determinades inversions abans de final d'any, perquè amb la reforma desapareixen les deduccions per reinversió de beneficis, inversions mediambientals i despeses de formació de personal. També desapareixen les deduccions de les pèrdues per deteriorament de l'immobilitzat material, de l'immobilitzat intangible (inclòs el fons de comerç), de les inversions immobiliàries, instruments de patrimoni i valors representatius de deute. Per això es recomana plantejar la possible taxació o valoració de l'immobilitzat que hagi sofert deteriorament per tal de reflectir la pèrdua per deteriorament generada en l'exercici actual.

Si és autònom, tributa per estimació directa i està pensant a fer despeses relativament importants d'atencions a clients, li convé realitzar-les abans que acabi l'any, ja que ara són deduïbles en la seva totalitat mentre que el 2015 es fixa un màxim deduïble de l'1% de l'import net de la xifra de negocis.

Dividends sense exempció

L'1 de gener se suprimeix l'exempció de tributar com a rendiment del capital mobiliari per als primers 1.500 euros percebuts per dividends i participacions en beneficis. S'estalvien impostos si el dividend de 2014 es limita a 1.500 euros i la resta es difereix a 2015, quan, a més, baixen els tipus.

En rendes del treball irregulars, la reforma baixa el percentatge de reducció del 40% al 30%. A més, la reducció no s'aplicarà si en els cinc períodes impositius anteriors s'haguessin percebut rendiments amb període de generació superior a dos anys als quals se'ls hagués practicat la reducció. Cal calcular si és millor cobrar el 2014, o si convé fer-ho el 2015 perquè la rebaixa de tipus neutralitza les noves restriccions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia