Economia

Les monges de Sant Josep tenien 2,7 milions a Suïssa

La institució, exempta de pagar impostos, hi havia tingut 8,9 milions

L'institut de religioses de Sant Josep de Girona tenia entre els anys 2006 i 2007 fins a 2,7 milions d'euros en el banc HSBC a Suïssa segons consta en la llista Falciani, informa El Confidencial. La institució els tenia en un compte, amb el nom de 44019 SJ. Tenien també un altre compte, amb el nom de Joselito, però que no tenia saldo. Tot just un any abans, però, els comptes de les monges de Sant Josep al HSBC tenien un saldo molt superior. En concret, entre el desembre de 2004 i el juny de 2005, hi havia 8.994.729 euros. Els diners que falten es van enretirar per afrontar la construcció de la residència Sant Josep a Burjassot, a València. Es tractava, explica l'exadministrador general de l'institut, José Luis Oller, al mateix diari, d'un projecte “llargament desitjat per l'institut”. La residència es va estrenar l'octubre del 2010. Les anotacions del HSBC reflecteixen que el 12 de setembre del 2005 l'institut va ordenar dues transferències per valor de 2 milions de dòlars i 1,4 milions d'euros respectivament. Dos mesos després, es va fer una altra transferència per valor d'un milió d'euros, ordenada per fax.

Exempts d'impostos

L'institut de religioses de Sant Josep de Girona és una institució religiosa sense ànim de lucre i exempta de pagar impostos, explica la institució. El fet de tenir els diners a Suïssa es deu a l'existència d'una comunitat de l'institut en aquell país des del 1963. En concret, a Ginebra. Aquesta comunitat, però, ja no hi és.

Oller confirma que el fet de tenir presència en molts països fa que també tinguin comptes en diversos indrets del món.

L'entitat té cinc clíniques, sis residències, dos col·legis, una casa d'espiritualitat, i una cinquantena de comunitats religioses en una quinzena de països de tot el món.

La congregació va ser fundada per Maria Gay i Tibau, nascuda a Llagostera el 1813. La institució té per objectiu “l'exercici de la caritat per i amb els malalts, prestant-los assistència espiritual i corporal”, segons s'estipula als seus estatuts.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia