Economia

Emili Cuatrecasas accepta 2 anys de presó per haver defraudat 4,1 milions

L'advocat va incloure pisos, cotxes i una embarcació de la família com a despeses empresarials per tributar menys a Hisenda

Ha pactat el càstig amb la fiscalia

Un habitatge al barri de Pedralbes de Barcelona; una segona residència a Garòs, a la Val d'Aran; una embarcació, el Concòrdia i dos amarradors al port de Mataró; nou vehicles, un pis al passeig de Gràcia, cinc places d'aparcament, una segona residència a Fontanilles (Baix Empordà), i despeses, com els salaris del personal de servei i la tripulació de l'embarcació. Tots aquests béns d'ús i gaudi exclusiu de la família d'Emili Cuatrecasas van ser inscrits com a despeses d'una societat de l'advocat barceloní per tributar menys a Hisenda.

Així ho va admetre ahir Emili Cuatrecasas, en signar la seva conformitat amb l'escrit d'acusació de la fiscalia, que comparteixen l'advocat de l'Estat i l'advocada de la Generalitat. En concret, ha confessat que va defraudar 4,1 milions d'euros, que el 24 de març passat ja va retornar a l'Agència Tributària per tal de poder arribar a un acord i que se li apliqui l'atenuant “molt qualificat” de reparació del dany. L'advocat barceloní no evitarà el judici –ràpid, en ser de conformitat– però segurament sí entrar en un penal. Cuatrecasas ha admès haver comès vuit delictes contra Hisenda entre els anys 2006 i 2008, pels quals el fiscal demana un total de dos anys de presó i pagar una multa d'1,5 milions d'euros.

El frau es va cometre amb la societat Emesa, de la qual Cuatrecasas és titular a través de dues societats intermediàries, una d'elles amb seu a Suïssa. En aquesta societat s'ingressaven arrendaments i altres beneficis, a més dels “arrendaments simulats” de propietats d'ús familiar. “Tot i que aquests contractes no s'amagaven a Hisenda, les operacions arrendatàries no tenien rendibilitat (objecte principal de tota societat mercantil), i l'única finalitat era obtenir una indeguda disminució de la càrrega fiscal”, afirma el fiscal de delictes econòmics Pedro Ariche, en l'acusació. En concret, va defraudar: 1,1 milions d'euros en l'impost sobre el patrimoni, que recapta la Generalitat; 827.588 euros en deduccions de l'IVA; 775.492 euros en l'impost de l'IRPF, i 312.887 euros en l'impost de societats.

La defraudació d'Emili Cuatrecasas va ser denunciada per la fiscalia de Barcelona a través d'una querella, l'any 2011. En el mateix sistema de frau fiscal hi ha altres empresaris, i han estat denunciats per la fiscalia el president del grup editorial RBA i la família Godia.

LES FRASES

L'acusat va simular negocis arrendant habitatges, el vaixell i cotxes utilitzats per la família perquè computessin com a despeses d'activitat empresarial
Les operacions arrendatàries no tenien rendibilitat, creant una aparença jurídica, per eludir tributar impostos
Pedro Ariche
fiscal de delictes econòmics.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia