Economia

Els preus pugen al març però es manté la taxa negativa

L'IPC interanual es va situar en un –0,6% al març, tot i haver pujat respecte del febrer pel final de les rebaixes

Els preus continuen amb tendència a la baixa. El mes de març, l'IPC va recular a Catalunya sis dècimes respecte del mateix mes del 2015 segons les dades publicades ahir per l'INE. Això vol dir que l'IPC interanual encadena dos mesos seguits a la baixa després d'haver caigut al febrer un 0,5%.

Això és així bàsicament per l'evolució del preu dels aliments i de les begudes no alcohòliques i perquè l'augment del preu dels carburants ha estat més feble del que ho va ser fa un any. En canvi, l'evolució mensual dels preus a Catalunya va ser positiva. Va pujar sis dècimes respecte del mes de febrer per l'augment dels preus del vestit i el calçat (3,7%) pel final de les rebaixes. El transport va pujar també un 1,5%, i cap partida va registrar un signe negatiu respecte del mes de febrer a Catalunya.

En el conjunt de l'Estat, l'evolució va ser similar i, si bé al març els preus van pujar un 0,6% respecte del mes anterior, l'índex es manté en negatiu (-0,8%) respecte del mateix mes del 2015.

L'IPC interanual suma tres mesos amb signe negatiu en el cas de l'Estat, i la dada del març és la més baixa des del gener de l'any passat, quan es va situar en un -1,3%.

A pesar d'això, ahir la Fundació de les Caixes d'Estalvi (Funcas) va indicar que preveu que l'IPC acabi l'any en un 0,9% en el conjunt de l'Estat. Funcas espera que la taxa torni al terreny positiu a partir de la segona meitat de l'any per la recuperació del preu del petroli.

A Catalunya la reacció de les patronals va ser també defugir l'anàlisi més negativa. En aquest sentit, Pimec indicava ahir que, “malgrat l'índex general de preus, manté la taxa negativa del mes anterior, la inflació subjacent manté també tant el signe positiu com la tendència a l'alça, un indicador de recuperació econòmica”.

Des dels sindicats, tant la UGT com CCOO van reclamar ahir l'aplicació de polítiques expansives que ajudin a la reactivació econòmica i del consum: “La baixada del preu dels carburants no pot fer perdre de vista l'increment dels preus dels béns de primera necessitat i els efectes negatius que això té sobre el poder adquisitiu de les persones”, destacava en un comunicat ahir CCOO.

LA XIFRA

0,8
per cent és el
que van baixar els preus el mes de març en el conjunt de l'Estat respecte del mateix mes de l'any anterior.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia