Infraestructures

transports

Ryanair deu a l'Estat 1,23 milions en multes i amenaça de tancar rutes

En una carta al ministre Sebastián la companyia diu que no es respecten els seus drets

Les associacions de consumidors ho qualifiquen de “xantatge”

Un altre estira-i-arronsa de Ryanair amb les administracions, si bé en aquest cas l'enfrontament és directament amb l'Estat espanyol. El motiu són les diverses multes que acumula la companyia per presumptes irregularitats en l'operació dels seus vols, que pugen a un total d'1,23 milions d'euros. Per això el president de Ryanair, Michael O'Leary, ha enviat una carta al ministre d'Indústria, Turisme i Comerç, Miguel Sebastián, en què denuncia la tramitació d'aquests expedients. Per això li reclama una reunió urgent, ja que si no es troba una solució a aquest problema, adverteix que “s'obligarà a Ryanair a fer marxa enrere en els seus plans de creixement del turisme a Espanya, fet que derivarà en el tancament generalitzat de rutes, retallades en el trànsit i pèrdua de llocs de treball en molts aeroports espanyols”. La carta la va publicar ahir el diari Expansión, i el seu contingut és del 24 de gener. O'Leary considera que l'èxit que la companyia està assolint a l'Estat –on aquest 2011 preveu portar 33 milions de viatgers– està provocant un augment de les investigacions “que han derivat en acusacions infundades d'infraccions i a la imposició de multes”. A més, afirma que no s'ha respectat la presumpció d'innocència i que les multes s'han fet efectives sense comunicar-les prèviament a Ryanair, de manera que no s'ha pogut defensar. Per O'Leary, les sancions són “desproporcionades i discriminatòries” i les atribueix a una política “venjativa”. Per això assegura que no les pagarà, i que si hi ha ordres d'execució, començarà un procés de reducció del nombre de rutes, vols i llocs de treball.

Els consumidors, a favor

Les associacions de consumidors OCU i Facua van qualificar ahir de “xantatge” la posició de la companyia. L'OCU ha amenaçat que acudirà als tribunals si el govern retira algun de les desenes d'expedients que ha obert a Ryanair l'Agència Espanyola de Seguretat Aèria, mentre que Facua ha recordat que Ryanair és la companyia que acumula més denúncies dels usuaris.

LA FRASE

Si s'executen aquestes multes desproporcionades, reduirem el nombre de vols i llocs de feina
Michael O'Leary
President de ryanair

Sense novetats per a Girona

Fonts de la companyia van explicar ahir que no hi ha novetats respecte a les negociacions pel futur de Ryanair a l'aeroport de Girona. “Estem oberts al diàleg, en base a l'acord del passat desembre i ja per a la temporada d'hivern”, van afirmar. S'està pendent d'una reunió entre Ryanair i les institucions gironines i catalanes en les properes setmanes, però el director general de Transport i Mobilitat, Ricard Font, ja va explicar recentment que es volen buscar acords estratègics que fomentin l'arrelament de la companyia al territori. Per exemple, a finals del mes de març Ryanair ha obert a l'aeroport de Frankfurt-Hahn un hangar per al manteniment dels avions, en un projecte que incloïa també una escola de pilots. Opcions semblants s'havien plantejat per a Girona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.