Articles

‘Fènix 11-23'

“Tinc la plena confiança que la societat catalana clicarà el www.fenix
1123.cat i farà que la dignitat nacional i personal del petit
gran heroi
no caigui en l'oblit”

La tardor de l'any 2004, Èric Bertran, un nen de 14 anys, crea una web inspirada en Harry Potter i l'Orde del Fènix per defensar la llengua catalana. Una nit, trenta guàrdies civils de la Brigada Antiterrorista de Madrid irrompen a casa seva i l'acusen de terrorista informàtic. El seu crim: haver enviat un correu electrònic a uns supermercats demanant l'etiquetatge en català. Això a primer cop d'ull pot semblar l'argument d'una pel·lícula de ficció, però malauradament no és així. Són fets ben i dolorosament reals.

la seva historia en versió escrita ja va ser un èxit de vendes. Ara, Joel Joan i Sergi Lara es veuen amb coratge de fer el següent pas endavant. La pel·lícula. Posar a l'abast del gran public, tant nacional com internacional, uns fets que convertiren la vida d'un nen en un autentic malson. On explicar el perquè d'aquest calvari i, cosa més important, fins on estaven disposats a arribar el capità Cardeñosa i la fiscal Clara per tal de fer-li aprendre la lliçó. Li furtaren part de la innocència pròpia de l'edat, l'obligaren a fer-se gran abans d'hora. Per portar davant de les càmeres aquesta trama, s'està utilitzant un mètode innovador al nostre país, el micromecenatge. Un sistema de finançament iniciat fa uns quants anys al Estats Units. El crowdfunding, que en anglès significa finançament de la gent, és una nova manera de recaptar fons per a qualsevol incipient projecte empresarial, cultural, social o esportiu. Els promotors, en aquest cas les productores Arriska i Benece Produccions, plantegen l'objectiu de finançament del film, i busquen petits contribuents que passen de ser receptors passius a convertir-se en un agent actiu i clau en el procés de creació que s'implica. Alhora reben com a contraprestació productes exclusius sobre el producte final finançat. Tinc la plena confiança que la societat catalana clicarà el www.fenix1123.cat i farà que la dignitat nacional i personal del petit gran heroi no caigui en l'oblit.

La cinematografia ha estat un magnific altaveu per mostrar al gran public tota mena d'injustícies o realitats nacionals subjugades. Nacions com l'escocesa l'han utilitzada per difondre la seva causa a traves de cintes com Braveheart, i també ho han fet processos d'emancipació com el succeït a Sud-àfrica gràcies a Nelson Mandela amb Invictus. A quants de nosaltres no s'ens ha posat la pell de gallina amb la llegenda de qualsevol d'aquest personatges? De molts d'aquest fets, per allunyats que siguin, en tenim millor coneixement –i els donem més valor– que dels succeïts a Catalunya.

‘Fenix 11-23' s'emmarcarà en la línia de llargmetratges denúncia com el dirigit per Jim Sheridan titulat En el nom del pare, basat en els fets succeïts a Gerry i Giuseppe Colon a la Irlanda del Nord dels anys 90. Sortosament, estem gaudint un moment molt dolç, tant de reconeixement com de public, del nostre cinema i cal aprofitar-ho. Cal que aquesta història es conegui, i que la gent hi reflexioni. És essencial que es divulgui el passat, i de forma brillant com a Pa negre. I que també es coneguin fets actuals. Constatar que moltes actituds, malgrat el pas dels anys, no canvien. Ans al contrari, es perverteixen i multipliquen. Vaig conèixer personalment l'Èric i la seva mare Rosa després dels fets esmentats. Els seus ulls reflectien tota la fragilitat d'una persona enfront de l'aparell d'un estat. No em fa res afirmar que em corprèn tota injustícia. Més si es contra un compatriota que reclama un acte de normalitat, com la lingüística. Si a més a més l'abús d'autoritat és contra un infant... Tal com va dir Noam Chomsky: “El món hauria de conèixer la historia d'Èric Bertran”. I cal que entre tots ho fem possible, per tal que no és torni a repetir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.