TERRASSA
L'escola Bisbat d'Ègara coneix avui el resultat de la consulta per canviar el nom
Un grup de pares impulsa el procés participatiu considerant que el nom actual és d'origen franquista
Apareix un col·lectiu que vol conservar-lo
L'escola Bisbat d'Ègara fa avui el recompte dels vots del referèndum per decidir si es canvia el nom del centre, que data de l'època franquista. Un grup de pares va impulsar aquesta iniciativa l'any passat en considerar que una escola pública, laica i en un període democràtic “no es pot permetre tenir un nom com aquest, imposat per una dictadura”. A més, el fet que es tracti del nom d'una institució religiosa, antecessora l'actual Bisbat de Terrassa, encara mou a més a confusió. “Els pares sovint han de justificar que l'escola a la qual porten els fills no és una escola del bisbat, ni religiosa ni privada concertada, sinó una escola pública i laica, oberta, democràtica i participativa”, assenyalen a aquest col·lectiu.
Com en qualsevol altra consulta, també ha sorgit un grup de detractors de la proposta. Aquests altres pares defensen que Bisbat d'Ègara és un dels noms terrassencs més antics; que és l'única escola de la ciutat que té el nom d'un fet històric local; que els valors que transmet no tenen res a veure amb la dictadura; que canviar-lo no és gratuït; que s'esborraria l'empremta dels exalumnes, i que podria crear una divisió dins la comunitat educativa.
El procés participatiu es va obrir el dia 3 de juny. Els mestres van repartir les paperetes per participar al referèndum, que es van poder tornar fins divendres passat. En cas que guanyi el “sí”, començarà una segona fase per escollir el nom nou.
LA FRASE
LA FRASE
Creada el 1932 com a Grup Escolar Baldrich
L'escola es va crear el 1932, durant la Segona República espanyola, i es va anomenar Grup Escolar Baldrich. El 1951, les autoritats locals del règim franquista van aprofitar el final de les obres d'un edifici nou per rebatejar l'escola amb el nom Grupo Escolar Obispado de Egara, en una concessió a l'església. Va coincidir amb un seguit d'actes de gran fervor religiós.