medi ambient
Beure aigua de l'aixeta a Girona estalvia 660 euros
Segons un estudi, aquest és el diferencial per a una família de quatre persones que beu aigua corrent en comptes d'embotellada
Un 54% dels gironins prefereixen comprar l'aigua envasada
Una família de Girona que begui aigua de l'aixeta en compte d'aigua envasada pot estalviar entre 190 i 660 euros, segons la marca. És una de les conclusions de l'estudi impulsat per Aigües de Girona, Salt i Sarrià amb la col·laboració dels tres municipis, així com la Generalitat i l'Agència de Residus.
En l'estudi s'estima que una família amb quatre integrants beu al cap de l'any uns 1.468 litres, consum que suposa un cost de poc més d'un euro si es tracta d'aigua de l'aixeta i en canvi una despesa d'entre 190 i 660 euros si es compra aigua embotellada. Les dades s'han extret d'un estudi fet per la campanya divulgativa Tan clar com l'aigua, que també serveix per demostrar amb anàlisis de composició que l'aigua corrent “té unes qualitats químiques no gaire diferents de les aigües minerals”.
476 tones de residus
Un dels problemes derivats de l'alt nivell de consum d'aigua envasada a Girona és la gran generació de residus que això suposa. Per això, la campanya també té per objectiu reduir la generació d'aquest tipus de residus. L'Ajuntament de Girona calcula que el consum d'aigua embotellada genera cada any uns 476 tones de residus de plàstic que acaben al contenidor groc. Una xifra que representa un 1,1% del total de residus que es genera a la capital gironina anualment. Un altre càlcul és que el 12% de tots els residus que acaben al contenidor groc han contingut aigua per beure.
El regidor en funcions de Medi Ambient, Enric Pardo, assenyala que tota la campanya de sensibilització recorrerà diversos centres cívics de Girona, així com espais representatius de Salt i Sarrià des d'ara i fins a l'agost. A més, totes les famílies rebran amb la factura un tríptic informatiu sobre la campanya de sensibilització.
Per cuinar, quasi tothom
La campanya s'ha acompanyat amb una enquesta a 400 usuaris de la ciutat de Girona que evidencia que gairebé tothom fa servir l'aigua de l'aixeta per cuinar i valora positivament el gust, la confiança sanitària, la comoditat i el preu. Tot i això, quan la pregunta es dirigeix exclusivament als hàbits a l'hora de beure aigua es reflecteix que més de la meitat van a comprar aigua envasada. Per contra, només un 43% té l'hàbit de veure l'aigua directament de l'aixeta. La mateixa enquesta explica el motiu pel qual més de la meitat dels veïns de Girona opten per l'aigua envasada. Els enquestats “tenen la percepció que l'aigua envasada és més saludable i aporta més beneficis per a l'organisme”.
La gent que beu l'aigua de l'aixeta admet que una de les principals raons és la comoditat, mentre que entre els que compren l'aigua envasada la principal raó que esgrimeixen és el gust o color de la marca d'aigua que compren. Curiosament, el percentatge que ho fa perquè és més sa és una minoria i es repeteix en poques respostes ja es begui de l'aixeta, utilitzant filtres o envasada.
En l'estudi també es destaca que encara un 3% de les persones beuen l'aigua provinent de pous, deus d'aigua o la van a buscar a la font, i un 1% consumeix aigua de l'aixeta filtrada.
LES XIFRES
S'envasen uns 4 milions de litres cada dia
A Catalunya, un estudi de l'ACA assenyalava que cada dia s'arriben a embotellar uns 4 milions de litres. En aquesta anàlisi se situava el problema de la generació de residus, ja que es calcula que una de cada tres ampolles no s'acaba reciclant.
L'envàs de litre i mig és el més venut a l'Estat
Un 36% de l'aigua embotellada que es ven a tot l'Estat és en el format de litre i mig, molt poc per sobre de les garrafes de cinc litres, que suposen un 32% del consum. Per sota s'hi situen les ampolles de litre amb un 22% i les de mig amb un 20%.
Només un 5% de l'aigua es troba en ampolles de vidre
En l'actual mercat, la presència de l'envàs de vidre en les marques d'aigua és residual i només suposa un 5% del total. El 87% es fan amb el material anomenat PET, un tipus de plàstic produït pel petroli. El 8% restant es fabrica amb polietilè.
Deixar l'aigua en una gerra oberta per treure el clor
La campanya Tan clar com l'aigua també dóna consells per millorar el gust de l'aigua de l'aixeta. Un és deixar una gerra amb l'aigua perquè s'evapori el clor que sol portar l'aigua corrent. Depenent del municipi es poden fer servir filtres d'aigua.
Es gasta més aigua per fer l'envàs que la que s'hi posarà
El procés de fabricació de l'ampolla requereix entre un 4% i un 260% més d'aigua que la que mai arribarà a contenir la mateixa ampolla, depenent de la mida. Per aquest motiu, també es destaca el consum d'aigua que suposa la fabricació de l'envàs.