Urbanisme

tarragona

El cas Terres Cavades, definitivament arxivat

La jutgessa que el porta no ha detectat indicis de delicte i la resolució podria ser ferma avui mateix

Els fets van arrencar el 2004 i van erosionar el darrer govern de Joan Miquel Nadal

El cas Terres Cavades ja és història. Després que, dimarts passat, el jutjat d'instrucció número 5 de Tarragona va decidir arxivar-lo i divendres es va exhaurir el termini per presentar recurs de reforma sense que ni l'acusació particular ni tampoc la fiscalia ho fessin, entre avui i demà la resolució ja pot ser del tot ferma. Set anys després que esclatés, la justícia no ha apreciat indicis de delicte en cap dels fets, pels quals es va imputar l'exregidor d'Urbanisme Àngel Fernández (CiU), el seu germà Juan, José Luis Garcia, Francisco Fraiz i Eduardo Aznar; tots ells vinculats a les societats promotores del projecte, el qual casualment serà dels primers –remodelat– que veurà la llum un cop s'aprovi de manera definitiva el pla d'ordenació urbanística municipal (POUM).

La polèmica va sorgir el 2004, quan es va fer públic que l'aleshores regidor d'Urbanisme del consistori, Àngel Fernàndez (CiU), havia votat a favor del pla parcial Terres Cavades, que preveia construir 5.000 habitatges en una de les zones de més expansió de la ciutat, Llevant, sabent que hi tenia vinculacions tant familiars com personals, ja que el seu germà Juan n'era un dels promotors, i que, en aquests casos, la llei obliga a abstenir-se. Poc després, va transcendir que el mateix Fernández, mà dreta de l'alcalde Nadal des de la seva arribada a l'alcaldia el 1989, també hi tenia interessos perquè era accionista d'una de les set empreses promotores.

Dimissions

Fernández va dimitir al cap d'uns dies i va desaparèixer de la vida pública –també va plegar del seu càrrec com a vicepresident del Nàstic, on també era l'home fort del president–, just en el moment en què va començar una greu crisi interna dins de la federació nacionalista a Tarragona, que l'oposició –llavors encapçalada pel PSC i el seu portaveu, Josep Fèlix Ballesteros– va aprofitar per demanar el cap de Nadal, que mai no va aconseguir.

La fiscalia investiga

La fiscalia va iniciar investigacions sobre el cas i més d'una vintena de propietaris de terrenys a Terres Cavades van presentar una querella contra els dos germans Fernández i contra el constructor José Luis Garcia. Després de tres anys d'investigació, al març de l'any 2007 el jutge va concloure que no veia indicis de delicte. Després de l'acte de sobreseïment, un dels querellants –Manuel Velasco– va presentar un recurs d'apel·lació a l'Audiència, que va resoldre que l'exregidor Àngel Fernández podria haver comès un delicte de negociacions i activitats prohibides i la resta dels acusats, tràfic d'influències. Però durant aquests tres anys no s'ha avançat en la investigació, i el demandant que va guanyar el recurs d'apel·lació ja no podia continuar com a acusació particular, de manera que una plataforma va intentar personar-se també com a acusació popular, encara que va desistir quan el jutge els va imposar una fiança de 200.000 euros.

Veu Ciutadana

La reacció de la plataforma Veu Ciutadana va en una direcció diferent a la de la resta perquè considera que no hi ha hagut la transparència que ells demanen. “Creiem que tot ha estat un apaño perquè, quan vam voler actuar com a acusació popular, se'ns va demanar una fiança de 200.000 euros, després rebaixada a 70.000”, va explicar César Segura, un dels portaveus. També considera que “la fiscalia no ha fet res i que l'únic que volen tots els jutges és arxivar els casos”. Veu Ciutadana també lluita perquè es depurin responsabilitats en la gestió del pàrquing Jaume I i en una construcció il·legal a la urbanització de Boscos.

LA XIFRA

7
anys
fa que va esclatar l'anomenat cas Terres Cavades. Era l'agost de 2004, per presumpta estafa urbanística.
5.000
habitatges
nous estaven previstos en l'anterior pla parcial de Terres Cavades. Ara es diu Vall del Llorito.

Els polítics respecten la justícia

Un cop ha transcendit que el cas quedarà arxivat, l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va explicar que “un assumpte com aquest ha de servir per aprendre dels errors” i no tornar-los a cometre. El batlle, a més, no va fer cap valoració més i es va limitar a assegurar que respecta la decisió. Per la seva banda, la portaveu de CiU al consistori, Victòria Forns, en la línia de Ballesteros, únicament va afirmar que respecta la decisió de la jutgessa i no va voler aprofundir més, tenint en compte que quan es va destapar l'escàndol encara no formava part del grup municipal convergent. Per al líder del PP de Tarragona, Alejandro Fernández, l'arxivament definitiu del cas també va fer que mostrés “el màxim respecte” a les decisions judicials.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.