Efemèrides

Efemèrides / JORDI SOLER / TONI STRUBELL

1953. La divisió de Berlín.

Després de la rendició d'Alemanya, la capital, Berlín, va ser dividida pels vencedors, els EUA, el Regne Unit, França i l'URSS, en quatre sectors sota la seva administració. Quan els tres sectors del Berlín Oest es van reunificar en el marc de la República Federal Alemanya (RFA), l'URSS va replicar amb la creació de la República Democràtica Alemanya (RDA), amb capital al Berlín Est. En aquesta data, i a causa de l'èxode d'alemanys de la RDA cap a la RFA, l'URSS va bloquejar la lliure circulació entre els dos sectors, fet que es confirmaria al cap de vuit anys amb la construcció del Mur de Berlín.

1283.

Victòria de les naus de la Corona d'Aragó sobre les de Carles d'Anjou, que pretenia controlar l'illa de Sicília i Nàpols.

1770.

Per primera vegada es llegeix, a Nova York i en presència de George Washington, la declaració d'independència dels estats de la Unió nord-americana.

1916.

Les Corts de Madrid rebutgen una moció presentada per la Lliga Regionalista amb què es demanava l'oficialitat de la llengua catalana a Catalunya.

1992.

El ministre espanyol d'Interior, José Luis Corcuera, dóna per desarticulada l'organització Terra Lliure.

2002.

Neix a Durban (Sud-àfrica), la Unió Africana.