Palomeras i Gambús exporta el cuir als principals països d'Europa i a l'Índia

Aquesta empresa familiar, la primera que es va instal·lar al polígon de Riudellots, ha apostat pel mercat exterior

Fa uns set anys l'empresa Palomeras i Gambús va adonar-se que el futur i la supervivència de l'empresa passava per cercar mercats fora de l'Estat espanyol. Portugal, França, Itàlia i Alemanya són ara els principals mercats d'aquesta empresa, que també ven bona part de la seva producció a l'Àsia. sobretot a l'Índia. Per a l'empresa ha estat de vital importància l'embranzida que els darrers anys ha agafat l'aeroport de Girona, un equipament que li facilita en bona mesura els contactes amb empreses d'arreu d'Europa.

L'activitat d'aquesta empresa familiar, que és la primera que es va instal·lar en el polígon de Riudellots de la Selva, es basa en la recollida, manipulació i distribució de cuirs estabulats, principalment de Catalunya, que tenen com a destí articles de molt alta qualitat, com ara pell per fer marroquineria i calçat de gamma alta.

L'increment de les exportacions fora de l'Estat espanyol es complementa amb una ampliació dels llocs on es recullen les pells. Darrerament l'empresa ha aconseguit augmentar el control dels punts de recollida, amb Mercavalència i Mercabarna, entre d'altres.

L'objectiu de l'empresa en aquests temps de crisi econòmica global és poder augmentar cada any la producció un sis per cent. La direcció recorda que aquest sector es basa en la solidesa, ja que no és ni per fer-hi molts diners ni per fer-los ràpidament, sinó que el marge de benefici és petit comparat amb d'altres.

Per millorar la productivitat es fa una inversió important en l'adquisició de màquines que augmentin la productivitat del procés des que entra el cuir a l'empresa fins que en surt.

Un procés llarg i acurat

Des que la pell se separa de l'animal fins que s'acaba tot el procés passa un període força llarg. Un cop transportades fins a Riudellots des dels diferents escorxadors, les pells se seleccionen segons el pes, i llavors passen a una cambra frigorífica. El procés pot seguir dues vies, que són el salat o la preparació de l'adob en fresc. A Palomeras i Gambús la major part s'adoba en fresc per raons ecològiques. Pel que fa al salat tradicional, es mantenen en sal les pells durant 21 dies, i llavors es dessalen i es posen en palets. Quant a l'adob en fresc, es neteja i es descarna la pell, i s'envia a la fàbrica d'adobs per adobar-la en fresc. Tots els estocs es mantenen en condicions en magatzems refrigerats, on es manté amb bona qualitat.

De fa uns anys, i amb cooperació amb una empresa d'Igualada, es processen pells mitjançant els sistemes pell en blau (wet-blue) i pell en blanc (wet-white). Amb aquests sistemes es produeix tota mena de pell acabada, especialment per a articles de marroquineria, calçat de gamma alta i entapissats d'automoció i també per a mobles.

400.000 euros d'inversió recent

Per tal de millorar la productivitat i disminuir la necessitat d'esforç humà Palomeras i Gambús ha invertit darrerament uns 400.000 euros amb l'objectiu d'ampliar les naus i adquirir nova maquinària. Aquestes millores estan enfocades bàsicament a millorar tot el procés de salat del cuir. La nova màquina de salar el cuir s'instal·larà a l'empresa el mes de juny, i permetrà un estalvi d'esforç humà important, ja que estalviarà energia i millorarà la productivitat respecte de la manera com es fa actualment. Sí que ja hi és instal·lada, des del mes de març, la màquina que espolsa la sal, després que el cuir hi ha estat guardat salat durant tres setmanes. Aquesta màquina permet que tres persones facin la feina que abans havien de fer entre quatre i, a més, amb molt menys esforç físic. L'empresa deixa clar que amb aquesta inversió es busca augmentar la productivitat mantenint la mateixa plantilla, perquè, com afirma Jordi Palomeras, administrador gerent de l'empresa, «el gran èxit» és haver transmès al personal que «tots anem en el mateix vaixell».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.