Societat

prostitució

Papers per a les prostitutes que denunciïn els proxenetes

“Els mafiosos de la prostitució s'han fet els amos de les carreteres”

A partir d'aquest estiu, les prostitutes enxampades residint il·legalment al país tenen el camí un xic més planer per quedar-se i aconseguir residència legal, sempre que es declarin víctimes de tràfic de persones o de maltractaments. La modificació de la llei d'estrangeria i del seu reglament que es va aprovar a final de juny i que ara s'ha començat a aplicar inclou que, en el cas que la noia denunciï la seva situació d'explotació, se li tramitarà immediatament un permís de residència temporal i tindrà les atencions pertinents dels serveis socials. Abans de la modificació, encara que l'estrangera denunciés situacions de maltractament o explotació sexual, d'entrada se li incoava un expedient d'expulsió del país, que quedava en suspens fins que no s'arribava al final de la investigació que s'obria contra els explotadors. En el cas que la denúncia i les informacions aportades per les estrangeres (que solien obtenir la condició de testimonis protegits) arribessin a bon port i servissin per dur els proxenetes explotadors davant dels tribunals, les noies obtenien llavors un permís de residència al país. Amb el nou reglament, doncs, el permís, tot i que provisional, l'obtenen en el mateix moment de la denúncia i només se'ls acabarà obrint un expedient d'expulsió en el supòsit que després es demostrés que la informació que havien aportat estava falsejada.

Por de denunciar

De totes maneres, els experts policials remarquen que sempre són molt poques les noies que gosen denunciar la seva situació d'explotació, perquè en molts casos estan coaccionades o amenaçades elles i les seves famílies, i això les frena a l'hora de confiar en la policia i plantar cara als rufians. Les UCRIF (unitats contra les xarxes d'immigració i falsificació) de la Policía Nacional fan periòdicament batudes als grans bordells que acostumen a acabar amb els responsables dels locals imputats en delictes de prostitució, contra els drets dels treballadors i per immigració il·legal. La policia ja té comprovat, però, que les diligències solen acabar arxivades quan arriben als jutjats, i són comptats i pràcticament inexistents els caos que arriben a judici. Els policies expertes en la matèria, però, consideren important la realització d'aquestes batudes, perquè és a través del contacte directe amb les prostitutes que, alguna vegada, s'han decidit a denunciar que són víctimes d'explotació sexual. En el cas de les noies que paren a la carretera és habitual que elles diguin que són lliures i que treballen per compte propi, però la realitat sol ser que estan controlades per proxenetes, que es beneficien dels seus guanys. La prova que els mafiosos de la prostitució s'han fet els amos de les carreteres és que s'ha detectat que alguns proxenetes s'autoproclamen propietaris de determinats trams de carretera i de rotondes d'entrada a poblacions i cobren una mensualitat als altres rufians que vulguin posar les seves noies al lloc triat. Per exemple, fa unes setmanes, arran d'una batussa entre proxenetes, es va descobrir que el lloguer d'una rotonda de l'N-II a la Jonquera (a la foto) costa 2.000 euros mensuals.

Les claus

Multes a la carretera

tura soler

Mentre els legisladors estatals proven amb modificacions legals que les prostitutes siguin més valentes a l'hora de desemmascarar els proxenetes, el govern de la Generalitat prepara les seves armes per eradicar la prostitució a les carreteres basant-se en la normativa del trànsit.

Afectació de via

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha anunciat que al setembre, dintre del marc de l'anomenada llei òmnibus, s'aprovarà una nova normativa que prohibirà “l'ocupació temporal de les zones de domini públic, servitud i afectació per a la realització d'usos relacionats amb la prestació de serveis sexuals”.

Infracció greu

La nova redacció, prevista en l'avantprojecte de la llei òmnibus, tipifica la prostitució a la carretera com a “infracció greu” i incorpora dures sancions econòmiques –de fins a 30.000 euros– tant per a la persona que ofereix els serveis sexuals, com per al client que “els sol·licita o accepta”. La conselleria d'Interior ja prepara els Mossos per enviar-los a posar multes a prostitutes i clients, i el règim sancionador quedarà a mans del Servei Català de Trànsit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.