Política

SI proposa a ERC parlar només en català al Congrés

És una de les condicions de la formació per articular una coalició per al 20-N

A la cambra baixa els diputats han de parlar en castellà

SI manté que s'ha de provocar la confrontació amb Madrid

Desobediència civil i confrontació democràtica amb Madrid. Aquest és el camí que s'ha de seguir al Congrés dels Diputats, segons Solidaritat, i és una de les condicions que fixa la formació per bastir una coalició unitària amb ERC. Un dels cavalls de batalla de la pugna seria l'ús de la llengua catalana.

La formació d'Uriel Bertran i Alfons López Tena proposa que els diputats d'aquesta hipotètica candidatura s'expressin només en català a la cambra baixa, una situació que està prohibida. D'acord amb els mateixos arguments, en cap cas haurien de cedir a les pressions del president del Congrés, encara que els expulsés de l'hemicicle. I si no poden parlar mai, cap problema, ja que això podria ser la guspira que encengués una sèrie de mobilitzacions a favor del català, i llavors sí que es visualitzaria amb més força el “conflicte” entre Catalunya i Madrid. Per SI, es tracta d'una “batalla” política i d'una defensa dels “drets nacionals”.

Els solidaris recorden que un partit català no pot anar a Madrid a “influir” o a “condicionar” el govern espanyol com “ho han fet CiU o ERC”, sinó que ha de “plantar cara”. En aquest sentit, s'emmirallen amb els flamencs, que poden parlar la seva llengua al Parlament belga, o els quebequesos al Canadà.

Solidaritat enviarà un document a ERC en què inclou aquesta estratègia marc perquè comencin a estudiar si hi ha possibilitats d'arribar a una entesa. Però els republicans primer han de cuinar el seu procés intern per al 20-N, que culminarà el 17 de setembre amb unes primàries en les quals els militants hauran de triar el candidat entre Alfred Bosch i Joan Ridao. Bosch ja va anunciar en aquest diari que una de les seves prioritats, si era escollit diputat, era “plantar-se” davant de l'executiu espanyol, una aposta que encaixaria amb els postulats de SI. L'escriptor també s'ha mostrat obert a teixir grans pactes sobiranistes. Per la seva banda, Ridao advoca per superar l'àmbit estrictament independentista i ampliar l'esfera de l'esquerra nacional. Si finalment no es pogués construir cap candidatura de consens, Solidaritat no es presentarà.

Conflicte lingüístic

La polèmica per l'ús del català al Congrés no és, ni de bon tros, nova. Els últims anys el republicà Joan Tardà ha tingut enganxades amb la presidència de la cambra per intentar fer servir la llengua catalana.

El mes de març, el PSOE i el PP també van tancar la porta a la implantació del català, el gallec i l'euskara en els debats. CiU, el PNB, ERC, IU, ICV, NaBai i el BNG van presentar una proposició en què reclamaven que es modifiqués el reglament per tal que es normalitzés l'ús de les diverses llengües com ja s'havia fet, d'una manera tímida, al Senat. Els dos grans partits s'hi van oposar i José Bono va fer una comparació que s'acostava als límits de l'ofensa, argumentant que hi ha lleis que no agraden els ciutadans, com ara la del tabac, però que “les compleixen”. Els diputats es van rebel·lar i van utilitzar les llengües respectives.

LA DATA

22.03.11
El Congrés
rebutja una proposició en què es demanava poder fer servir el català, el castellà i l'euskara.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.